Objave sa proizvoljnim procentima podrške kandidatima za predsjednika, uz naziv neke kredibilne istraživačke agencije kao reference, postale su učestalo i legitimno sredstvo za uticanje na birače u izbornom procesu.

Tim Raskrinkavanja je evidentirao objavu na Tviteru i Fejsbuku u kojoj je prikazana projekcija rezultata u prvom krugu predsjedničkih izbora, a istaknuti su i procentri koje će u drugom krugu osvojiti kandidati.

Prema nalazima istraživanja koje je navodno sprovela agencija IPSOS za potrebe Demokratske partije socijalista (DPS), kako se tvrdi u objavi, istraživanje je realizovano od 6. do 11. marta.

Nalazi navodog istraživanja pokazuju da će aktuelni predsjednik Crne Gore i DPS-a, Milo Đukanović, biti jedan od dva kandidata koja će proći u drugi krug, a u objavi su navedeni procenti koje će osvojiti u zavisnosti od toga ko će mu biti protivkandidat.

Izvršni direktor agencije IPSOS, Vladimir Raičević je demantovao da je ta agencija sprovela navodno istraživanje.

“Agencija IPSOS nije u prethodnom periodu sprovela istraživanje ni za jednu političku partiju. Podaci koji su objavljeni nisu naši”, naveo je Raičević u izjavi za Raskrinkavanje”.

Tim Raskrinkavanja je u prethodnom periodu ukazao na više slučajeva u kojima su objavljeni netačni podaci u zloupotrijebljen ugled neke od agencija koje sprovode istraživanja javnog mnjenja.

Objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article