Od kako je počela ruska agresija na Ukrajinu, mediji se bave prognozama trećeg svjetskog rata. Ovaj trend ne jenjava ni godinu od početka dešavanja u Ukrajini, a u tome pomažu i izjave visokih zvaničnika.

Međutim, često su izjave istrgnute iz konteksta kako bi se dezinformisala javnost i dodatno “podgrijale tenzije”.

“ŠOK Orban najavio rat”


“Orban najavio svetski rat?”

Upravo ovi naslovi koje su objavili portali Alo i B92 primjeri su takvog senzacionalističkog i prije svega netačnog izvještavanja.

Vijest su podijelili i neki korisnici Facebooka.

Međutim, od šoka nema ništa, jer Orban u svojoj izjavi nije najavio treći svjetski rat.

On je u intervjuu za mađarski državni radio, zapravo rekao da nikada nismo bili bliže ratu.

„Svijet nikada nije bio tako blizu da lokalni rat eskalira u svjetski rat“, glasi tačan citat Orbana, koji su prenijeli i brojni svjetski mediji.

Dakle, ni u jednom dijelu svog intervja Orban ne najavljuje rat.

To potvrđuje i mađarski portal teleh.hu, koji je detaljno prenio intervju mađarskog premijera za Kossuth Rádió.

Orban između ostalog kaže da su Mađarska i Vatikan jedini koji su za mir, osim njih, samo Arapi, turske države i Kinezi zaista žele mir u ratu u Ukrajini.

Komentarišući najavu da je prva eskadrila tenkova Leopard upućena u Ukrajinu, Viktor Orban je rekao da smo se prije godinu dana svi nadali da ovaj oružani sukob neće eskalirati u pravi rat.

„Rat je mnogo brutalniji i suroviji od načina na koji je počeo“. Premijer je rekao da su obje strane izgubile po sto hiljada ljudi.

Orban je rekao da ove zemlje pate uglavnom zbog nestašice hrane, ali zapadni lideri gore od ratne groznice.

„Njemci su počeli sa slanjem šlemova, sada su prešli na tenkove, a sada je nova tema da li treba da pošalju borbene avione“, dodao je premjer Mađarske. Orban je rekao da bi se moglo dogoditi i da vojnici saveznici Ukrajine završe prelaskom ukrajinske granice.

Dakle, ni u jednom dijelu intervjua u kojem je govorio o ratu u Ukrajini, Orban nije najavio treći svjetski rat.

Zato objave portala b92 i alo.rs dobijaju ocjenu manipulacija činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Edit: 17.3.2023.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal b92.net objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article