dzo-bajden-ukrajina

Predsjednik SAD, Džo Bajden, posjetio je fabriku naoružanja Lokhid Martin, u Alabami. Tom prilikom pohvalio je napore svih radnika koji neumorno rade kako bi, kako kaže, odbranili demokratiju – aludirajući na rat u Ukrajini.

Kako to već biva posljednjih dana, Bajden je konstantno na meti dezinformatora i onih koji love njegovu svaku grešku. Zato su neki portali obrnuli priču i kontekst iz Alabame, kako bi dobili bombastičan naslov.

Portal Nacionalist objavio je tekst:

Bajden govorio o Trećem svetskom ratu i slanju američkih trupa: ŠOK PORUKA IZ VAŠINGTONA

Bajden je posjetio kompaniju Lokhid Martin, gdje se proizvodi anti-tenkovsko naoružanje pod nazivom “Javelin”, iliti “Koplje”. U govoru, koji se uglavnom ticao Ukrajine i američke vojne nadmoći, predsjednik je rekao da su SAD do sada poslale oko 5500 raketa u Ukrajinu i da je to jedan od razloga zbog kojeg “Ukrajinci prave budale od ruske vojske”.

Pritom je i dodao: (18:17)

Vi omogućavate ukrajinskom narodu da se odbrani, bez da mi moramo rizikovati treći svjetski rat i slanje američkih vojnika da se bore sa ruskim vojnicima.

Dakle, snimak i transkript Bajdenovog govora dovoljni su da objasne da je “ŠOK PORUKA iz Vašingtona”, odnosno iz Troje, Alabama ipak nepostojeća.

Ono što je Bajden najavio jeste više od 30 milijardi dolara pomoći Ukrajini, a iz Alabame je pozvao Kongres da što prije usvoji taj prijedlog. Dodao je i da su SAD do sada poslale preko 3 milijarde.

Pomoć u vidu naoružanja već postaje mit u Ukrajini. Raketama “Javelin” pripisuju se zasluge za usporavanje kopnene ruske agresije.

Džo Bajden čest je gost naših stubaca. Što zbog godina, što zbog zaista čestih ispada, ne meti je kritičara širom svijeta. S obzirom na to da je dobra tema za popunjavanje dnevne doze internet sadržaja, do sada smo više puta morali da se bavimo njegovim likom i djelom.

Ovog puta, vijest sa portala Nacionalist dobija ocjene klikbejt i dezinformacija.

Ocjenu “klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article