Narkoman Zelenski: Propaganda bez skrupula

2058
izdavanje-vile-rusima

Lažne tvrdnje i manipulativni snimci da predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski navodno koristi narkotike ne prestaju da se šire društvenim mrežama. Pored toga što, prateći ruski narativ o “denacifikaciji” Zelenskoga pokušavaju predstaviti kao nacistu, korisnici društvenih mreža prate i drugi narativ koji je pokrenuo Vladimir Putin – da u vrhu vlasti u Ukrajini sjedi narkoman, te da ni oni oko njega nijesu bolji.

U jednoj od obava na Fejsbuku je podijeljen video snimak od 24 sekunde koji prikazuje da predsjednik Ukrajine navodno u odgovoru na pitanje kako se osjeća na kokainu odgovara – odlično.

Riječ je o montiranom snimku u kome su iskorišćeni djelovi jednosatnog intervjua koji je “narkoman” Zelenski dao u januaru 2019. godine za “Ukrajinsku pravdu” i koji je dostupan na zvaničnom Jutjub kanalu ovog medija.

U opisu intervjua je naznačeno da je ovo prvi intervju Zelenskog nakon objave namjere da se kandiduje na predsjedničkim izborima, a izdvojeni su i tajm kodovi u kojima se objašnjava šta su teme razgovora.

U dijelu intervjua gdje govori o svojim svakodnevnim rutinama Zelenski je kazao da ne koristi drogu, ali je naglasio da je veliki zavisnik od kafe.

Nakon toga on objašnjava da ustaje ujutro rano u sedam sati, šeta psa i bavi sportom koji podrazumijeva „da sebe forsira jer je to energije za cijeli dan“.

„Svima je savjetujem, jer je to energija za cijeli dan, a ne teški treninzi, jer nam se onda preko dana spava“, objašnjava Zelenski.

Upravo su djelovi intervju u kojima Zelenski  govori o svojim dnevnim rutinama i ljubavi prema kafi iskorišćeni da se montira snimak u kome se ukazuje da on navodno priznaje da je narkoman, odnosno da konzumira kokain.

Ukrajinska pravda je u aprilu 2019.godine objavila teskt u kome je ukazala kako je intervju koji im je dao Zelenski iskrivljen na društvenim mrežama na kojima se širi snimak na kome tada još uvijek predsjednički kandidat navodno priznaje zavisnost od droge.

Gardijan je 2019. godine za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore u Ukrajini objavio tekst da su se ukrajinski predsjednički kandidati Petro Porošenko i Volodimir Zelenski  podvrgli testovima na drogu. 

Takođe, Ukrajinski portal za provjeru činjenica, Texty, u decembru prošle godine je objavio da su ruski manipulativni sajtovi koji pišu o Ukrajini nastavili da fabrikuju lažne podatke o narkomaniji Zelenskog i njegovog okruženja.

Ovaj portal objašnjava kako su ruski manipulatori koji se bave zdravljem Zelenskog utvrdili da ima „gomilu psihičkih poremećaja“ i da su uzroci njegovog „ teškog psiho-emocionalnog stanja“ povezani sa novodom zloupotrebom droga.

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio svoju odluku da izvrši agresiju na Ukrajinu u februaru, on je lidere zemlje nazvao „bandom narkomana“.

O montiranim snimcima koji prikazuju da predsjednik Ukrajine navodno konzumira narkotike pisali smo ranije.

Ovu objavu ocjenjujemo kao “lažnu vijest” jer je iz originalnog intervjua jasno da Zelenski nije govorio da koristi kokain već je pričao o ljubavi prema kafi. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article