Književnost jedne nacije je bogatstvo koje odražava kulturu, istoriju i tradiciju države. Zbog toga nije iznenađenje što je tvrdnja domaćih i regionalnih medija, da je uništeno 20 miliona knjiga na ruskom jeziku izazvala gnijev korisnika društvenih mreža, privrženih ruskim vrijednostima.

Ovu informaciju su prenijeli crnogorski portali In4s, Dan i Press, kao i regionalni portali Borba.info, Sputnik, Katera, Etos, Stanje stvari, što su podijelili i korisnici društvenih mreža.

“Ukrajinske biblioteke uništile 20 miliona knjiga na ruskom jeziku”, navedeno je u naslovu tekstova

Portali su u daljem tekstu naveli da je 20 miliona knjiga na ruskom uništeno tokom 2022. godine.

Ukrajinske biblioteke su u okviru programa „derusifikacije“ tokom 2022. godine uništile više od 20 miliona knjiga na ruskom jeziku, javio je ukrajinski televizijski kanal „5.ua“.

Televizija navodi da su s polica uklonjena „djela autora koji podržavaju rusku agresiju, kao i knjige štampane u izdavačkim kućama koje su pod sankcijama i koje pozivaju na međunacionalno i religiozno neprijateljstvo“.

Ukrajinska vlada je, prema pisanju Nju Jork Tajmsa, prošle godine glasala za uvođenje restrikcija koje se odnosi na knjige na ruskom jeziku, kao i muziku, ograničavajući rad umjetnika koji su imali rusko državljanstvo nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Međutim, u pisanju domaćih i regionalnih medija o uništavanju 20 miliona ruskih knjiga nedostaje važan kontekst.

Kako je prenio Rojters, Ukrajina je najavila povlačenje 19 miliona knjiga iz svojih biblioteka.

Prema saopštenju objavljenom 6. februara 2023. na zvaničnom veb sajtu Skupštine Ukrajine, 11 miliona knjiga na ruskom jeziku je “otpisano” do novembra 2022. godine.

„ Sa izbijanjem rata punih razmjera, Ministarstvo kulture i informacione politike dalo je preporuke bibliotekama da otpišu određene vrste knjiga. Do novembra prošle godine u javnim bibliotekama otpisano je oko 19 miliona primjeraka knjiga. Oko 11 miliona njih je na ruskom jeziku.

Otpisane su i neke knjige na ukrajinskom jeziku iz sovjetskog doba. Postoje i preporuke za otpisivanje i povlačenje knjiga čiji su autori podržavali oružanu agresiju na Ukrajinu. Postoji čitav spisak takvih autora koji su sankcionisani. Generalno, odnos knjiga na ruskom i ukrajinskom jeziku u našim bibliotekama je veoma tužan. Dakle, sada govorimo o tome da je potrebno što prije obnoviti fondove i nabaviti knjige na ukrajinskom jeziku“, saopštila je poslanica i zamjenica šefa Komiteta Skupštine za humanitarnu i informacionu politiku, Jevgenija Kravčuk.

Predstavnici ukrajinske vlade nisu razjasnili da li su povučene knjige ruskih autora ili su o Rusiji.

Međutim, ono što smo uspjeli da utvrdimo jeste da su knjige na ruskom jeziku jedan dio knjiga koji je povučen i da nisu uništene, kako se tvrdi u pisanju regionalnih i domaćih medija.

Iz tog razloga, objave medija i na društvenim mrežama ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article