Ko o čemu, Dževad Galijašević o teroristima prerušenim u migrante

1956

Ovog puta, Galiješvić migrante ne vidi samo kao terorističku prijetnju, već i kao epidemiološku opasnost.

Njegove izjave da u BiH boravi oko 15.000 migranata i da su oni teroristička i epidemiološka opasnost, prenio je portal IN4S.

„Pitanje terorističke prijetnje nije umanjeno niti su teroristi postali humani, već ovo vrijeme koriste za svoju reorganizaciju i pripreme za buduće djelovanje. U BiH je jedna od rizičnih formi taj takozvani ilegalni migrantski talas. Govorimo o ljudima koji su ilegalno ušli u ovu zemlju bez adekvatne dokumentacije i o čijem identitetu ništa ne znamo. Ne znamo njihove biografije, ne znamo mjesta na kojima su bili i ne znamo kako se desilo da iz nekih zemalja, poput zemalja Magreba ili Pakistana i Irana, ovdje dolaze kao ilegalni migranti. Njihova polazna stanica bila je Sirija i oni jesu poraženi vojnici Al kaide, Islamske države i drugih terorističkih organizacija koje su se borile u Siriji i doživjele poraz od sirijske i ruske vojske. Teško je precizno govoriti o njihovom broju u BiH, ali bez sumnje ima ih oko 15 000 i oni će tu i ostati. Pored terorističke i svake druge prijetnje, oni predstavljaju i prijetnju povećanju zaraze jer se nalaze u neuslovnim smještajima koji mogu proizvesti i raširiti infekciju po BiH“, rekao je Galijašević

IN4S je ovu vijest preuzeo sa portala insajder.in.

Naš partnerski portal Raskrinkavanje.ba već se u više navrata bavio Galijaševićevim izjavama. On je ranije tvrdio da je jedan od najbližih saradnika ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića Adnan Dlakić, bivši pripadnik zloglasnog odreda “El mudžahid”. Tada se ispostavilo da je Dlakić u vrijeme rata imao 10 godina.

Galijašević je ranije tvrdio i da je Balkan, gdje se povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta i poraženi borci Al Kaide i IS pogrešno identifikuju kao migranti, tempirana bomba koja u svakom momentu može da eksplodira i izazove niz sukoba: “Njihovi komandanti su ovde već stacionirani, dočekuju ih, okupljaju i organizuju za buduća delovanja, nova krvoprolića. Na Balkanu ih uvek ima oko 40.000, neki su tu stacionirani, a drugi su u prolazu ka zapadnoj Evropi. Najviše ih ima na KiM i u BiH, gde im pružaju utočište da bi ih iskoristili za svoje verske i političke svrhe. Oni su kao zapete puške, samo čekaju signal da krenu u napad – priča Galijašević.” Raskrinkavanje.me je tada utvrdlilo da su zvanični podaci potpuno drugačiji i da EUROPOL nigdje nije pominjao cifru od 40.000 povratnika sa ratišta. Potpuno drugačije podatke od ovog „stručnjaka za bezbjednost“, tada su i iznijeli i zvaničnici Srbije, BiH, Crne Gore.

U ovom slučaju očigledno je da se radi o neprovjerenoj tvrdnji iz nekredibilnog izvora.

Galijašević je, kako je ranije objavila platforma Raskrinkavanje.ba, čest komentator pitanja vezanih za terorizam i bezbjednost u bosanskohercegovačkoj javnosti, iako nikada nije utvrđena njegova ekspertiza u ovim poljima, bilo akademska ili profesionalna. Osim toga što nisu potkrijepljene bilo kakvom ekspertizom, dokazima ili istraživanjima, Galijaševićeve izjave su upitnog kredibiliteta jer je već iznosio provjereno netačne tvrdnje, takođe u kapacitetu “eksperta za terorizam”.

S obzirom na nekredibilan izbor i neprovjerljive tvrdnje, ovaj sadržaj dobio je ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

IN4s: Teorija zavjere