Portal IN4S objavio je 14. aprila tekst

Tekst predstavlja izvještaj sa konferencije za novinare generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, uoči redovnog sastanka ministara odbrane država članica NATO-a.

Stoltenberg je odgovarao na novinarsko pitanje o pomoći NATO-a Crnoj Gori u dopremanju potrebne medicinske opreme za borbu sa koronavirusom. IN4S piše:

„Trenutno pokušavamo da identifikujemo gdje imamo viška zaliha i medicinske opreme, i kroz kapacitete avio prevoza pomognemo saveznicima. To to je uloga NATO koordinacije i direktne podrške, rekao je Stoltenberg. On je kazao i da kada je neka zemlja pogođena nekom prirodnom katastrofom, sve zemlje članice pomažu toj zemlji, tako su i nama kazali, ali ne lezi vraže, u ovom trenutuku su pogođene sve zemlje i svi su fokusirani na nacionalne potrebe.“

Audio i video materijal, kao i transkript čitave konferencije za novinare dostupan je na zvaničnom sajtu NATO-a.

Stoltenberg je podsjetio na pomoć holandske Vlade Crnoj Gori u transportu medicinske opreme, navodeći da su u ovoj situaciji sve savezničke države pogođene krizom, ali da kriza nije istovremeno na vrhuncu u svakoj državi članici, zbog čega postoji prostor za pomoć.

„Postoje rezervni kapaciteti i višak zaliha, kao i mogućnosti transporta avionom, što treba iskoristiti na najbolji mogući način. Upravo to i radimo i Crna Gora je imala koristi od toga. Naravno da ćemo i dalje procjenjivati šta možemo da uradimo za države saveznice“, rekao je on, navodi se na sajtu NATO-a.

Kako se vidi iz transkripta njegovog uvodnog govora i odgovora na novinarska pitanja, Stoltenberg je rekao da će „sjutra razgovarati o tome na koji način se može pojačati i ubrzati međusobna podrška NATO saveznica“, ne pominjući ni u jednom dijelu sapune, pidžame i peškire, što mu je IN4S, u vidu citata, pripisao već u naslovu, bez ponovnog pominjanja u okviru teksta.

Objavu portala IN4S ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

IN4s: Dezinformacija