Ko se interesuje za ruskog agenta

Etički kodeks je jasan – nacionalna pripadnost u izvještavanju se ne naglašava ukoliko nije neophodno za potpunu informaciju u interesu javnosti. Međutim, mediji se toga u potpunosti ne pridržavaju… Portal B92.net objavio je 22. novembra tekst naslovljen: U tekstu se navodi: Tekst je izvorno objavio crnogorski list Pobjeda 22. novembra. Izjava Hrista Grozeva za Pobjedu …

847

Etički kodeks je jasan – nacionalna pripadnost u izvještavanju se ne naglašava ukoliko nije neophodno za potpunu informaciju u interesu javnosti. Međutim, mediji se toga u potpunosti ne pridržavaju…

Portal B92.net objavio je 22. novembra tekst naslovljen:Crnogorci se pitaju da li je ruski špijun sa snimka iz Srbije bio i kod njih

U tekstu se navodi:Istraživač britanske mreže Belingket Hristo Grozev kaže da je malo verovatno da ruski obaveštajac sa snimka iz Srbije nije umešan u pokušaj terorizma u CG. Reč je, podsetimo, o agentu ruske vojne obaveštajne službe GRU Georgiju Klebanu, koji je snimljen kako daje novac srpskom obaveštajcu. Na pitanje da li su Kleban i srpski zvaničnik imali veze sa pokušajem terorizma u Crnoj Gori na dan izbora 2016. godine, Grozev za Pobjedu kaže da je „malo verovatno da Kleban nije učestvovao u toj akciji“ dok, kako kaže, za sada nisu primetili „ulogu srpskog zvaničnika u dešavanjima u Crnoj Gori“.

Tekst je izvorno objavio crnogorski list Pobjeda 22. novembra.

Izjava Hrista Grozeva za Pobjedu dodatak je izvještaju sa konferencije za novinare srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koja je organizovana nakon što je britanska istraživačka mreža Belingket objelodanila da je agent GRU-a Georgij Kleban snimljen kako daje veliku svotu novca visokopozicioniranom zvaničniku Srbije. Srpski predsjednik je na konferenciji za novinare otkrio identitet srpskog obavještajca sa fotografije.

Pobjeda je, uz izvještaj sa konferencije, proširila priču i od istraživača britanske mreže Belingket tražila odgovor na pitanje da li su Kleban i srpski zvaničnik imali veze sa pokušajem terorizma u Crnoj Gori na dan izbora 2016. godine.

B92, iako vjerodostojno prenosi Pobjedin tekst, naslovom ipak upućuje čitaoce na zaključak da se radi o zvaničnoj istrazi, interesovanju ili upitu crnogorskih državnih organa, odnosno države Crne Gore.

To se iz teksta ne može zaključiti, već je jasno da je u pitanju inicijativa medija da dobije izjavu istraživača Belingketa, u svijetlu aktuelnih dešavanja. Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao “klikbejt“.

Ocjenu “klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me)

B92: Klikbejt

Autor:

Milica Bogdanović

Objavljeno:

25/11/2019

Ocjena:

Klikbejt