Djeci ne nameću da crtaju vojnike

Konkurs za najbolji učenički crtež i esej o Vojsci i vojnicima poslužio je jednom mediju kao polazna informacija za izvođenje manipulativnih zaključaka i širenje teorija zavjere Na portalu IN4S objavljen je početkom novembra tekst pod naslovom “Boškovićev pohod na djecu Crne Gore: Zloupotrebom mladosti do novih regruta”.  Povodo za ovaj tekst je konkurs za najbolji esej na …

760

Konkurs za najbolji učenički crtež i esej o Vojsci i vojnicima poslužio je jednom mediju kao polazna informacija za izvođenje manipulativnih zaključaka i širenje teorija zavjere

Na portalu IN4S objavljen je početkom novembra tekst pod naslovom “Boškovićev pohod na djecu Crne Gore: Zloupotrebom mladosti do novih regruta”. 

Povodo za ovaj tekst je konkurs za najbolji esej na temu “Vojska Crne Gore – čuvar crnogorskog identiteta” i najbolji likovni rada na temu “Vojnih na zadatku”, koji je raspisalo Ministarstvo odbrane za učenike osnovnih i srednjih škola. 

U tekstu se navodi da je namjera Ministarstva bila da “zloupotrijebi naivnost i želju za istraživanjem najmlađe populacije u crnogorskom društvu i da nametne priču o stvaranju novog identiteta po mjeri DPS-a”. Po samom nazivu konkursa jasno je da se radi o plišanom pokušaju Boškovića da proizvede mlade regrute, koji treba da, „opčinjeni“ bajkovitim pričama i opremom sa oznakom USA, budu buduća uzdanica Boškovića i udarna pesnica za odbranu identiteta i države koja će baštiniti sve bestijalne vrijednosti kojima se diči DPS.

Prema podacima sa sajta Ministarstva odbrane, na čijem je čelu Predrag Bošković, literarni i likovni konkurs za osnovce i srednjoškolce iz Crne Gore raspisan je kako bi se djeci približio vojni poziv, kao i uloge i značaja Vojske Crne Gore u našem društvu.

U uputstvima vezanim za ovaj likovni konkurs navodi se:

“Učenici prilikom izrade rada treba da prenesu svoj vizuelni doživljaj vojnika. Teme za obradu su: vojnik na straži, na brodu, u helikopteru, vojnik koji pomaže za vrijeme požara, poplava, sniježnih nameta i drugih sličnih nepogoda”.

Raspisivanje konkursa za učenike osnovnih ili srednjih škola na različite teme nije neuobičajena praksa u Crnoj Gori i odraz je želje brojnih organizacija i institucija da podstaknu djecu na razmišljanje o nekoj temi i, kroz različite forme (likovne ili pisane radove), oslušnu stavove mlađe populacije.

Princip prijavljivanja na ovakve konkurse je uvijek dobrovoljnost i želja učenika da iskažu sopstvene stavove na zadatu temu, pa je poređenje ovakvih aktivnosti sa nacionalističkim i vojnim akcijama, u najmanju ruku, neprimjereno.

Zato navodi u tekstu IN4S da se “zloupotrebom naivnosti i želje za istraživanjem najmlađe populacije u crnogorskom društvu, nameće priču o stvaranju novog identiteta po mjeri DPS-a” nijesu utemeljeni na činjenicama.

Ovaj mediji koristi poznate informacije o raspisanom konkursu i na osnovu tih činjenica izvodi manipulativne zaključke, zbog čega ovaj dio objave ocjenjujemo kao “manipulisanje činjenicama“. 

___

IN4S u nastavu teksta upoređuje ove aktivnosti Ministarstva odbrane sa navodnim dječjim kampovima u Ukrajini:„Ovakvi naumi i akcije Ministarstva odbrane neodoljivo podjećaju na dječje kampove u Ukrajini u kojima se obučavaju mladi ultranacionalisti, djeca ispod 16 godina, koja se, uz skandiranje nacionalističkih parola, pripremaju za rat sa Rusijom. Poput tvrdnji domaćih „čuvara crnogorskog identiteta“ i direktor tog stravičnog kampa je uvjeravao djecu da nisu nacionalisti već patriote koji se pripremaju da postanu univerzalni vojnici”.

Navodni ukrajinski vojni kampovi za djecu bili su predmet brojnih medijskih objava tokom dužeg perioda.

Prema navodima iz jedne od reportaža, u ljetnjem dječjem kampu nedaleko od Kijeva vrši se vojna obuka, a djeca mlađa od 16 godina imaju svakodnevne treninge snage i izdržljivosti, pripremajući se da se u budućnosti bave odbranom svoje zemlje.

Associated Press piše da je ljetnji kamp, koji je skriven u šumi na zapadu zemlje, stvorila jedna od ukrajinskih radikalnih nacionalističkih grupa, da se u njemu obučavaju uglavnom tinedžeri, ali da ima i osmogodišnje djece. Kamp, navodno, ima dvije svrhe: obučavanje djece da brane svoju zemlju od Rusa i širenje nacionalističke ideologije. Direktor kampa Ivan Hranatkin demantovao je ove navode, pojašnjavajući da se radi o mješavini vježbi i časovima odbrane – obuci koju je odobrilo ukrajinsko Ministarstvo obrazovanja.

Navode IN4S-a u kojima se literarni i likovni konkursi Ministarstva odbrane poistovjećuju sa dječjim kampovima u Ukrajini u kojima se obučavaju mladi ultranacionalisti, ocjenjujemo kao “teoriju zavjere”.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

____

ZAKLJUČAK: 

Korišćenje poznatih informacija o likovnom i literarnom eseju i kombinovanje sa proizvoljnim i neutemeljenim informacijama da se time najmlađoj populacije nameće priča o stvaranju novog identiteta, ocjenjujemo kao “manipulisanje činjenicama“, dok poređenja ove aktivnosti sa ultranacionalističkim kampovima za mlade iz Ukrajine ocjenjujemo kao “teoriju zavjere“.

(Raskrinkavanje.me) 

IN4s: Manipulisanje činjenicama,Teorija zavjere

Autor:

Milica Bogdanović

Objavljeno:

26/11/2019

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama, Teorija zavjere