Ovo je još jedan primjer klikbejta…

Informer je 19. marta objavio tekst

U tekstu se navodi da se bivša predsjednica Hrvatske na Twitter-u napisala da će, nakon povratka iz Sjedinjenih Američkih Država, 14 dana provesti u samoizolaciji, poštujući pravila u svrhu sprečavanja širenja korona virusa.

Mediji ovih dana objavljuju koji su poznate osobe zaražene korona virusom, ali to nije slučaj sa bivšom predsjednicom Hrvatske, kako Informer naslovom sugeriše. Iz objave na njenom Twitter nalogu jasno je da se ona nalazi u samoizolaciji, što ne znači da je i zaražena virusom.

Kao izvor informacije Informer navodi agenciju Tanjug. Tanjug je, kao i brojni drugi regionalni mediji, poput portala Pobjeda, B92, Jutarnji.hr, N1, Telegraf, Espreso, Nezavisne, Srpska info, Kurir, informaciju objavio bez insinuacija da je Grabar Kitarović zaražena korona virusom.

Objava Informera dobija ocjenu „klikbejt“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Informer: Klikbejt