EU nije zabranila već ograničila izvoz medicinske opreme

2282

Širenje COVID19 na Zemlje Zapadnog Balkana prouzrokovalo je i širenje velike količine dezinformacija. U mnoštvu lažnih narativa koji su šireni u ovom medijskom prostoru, ističu se oni koji imaju za cilj ugrožavanje kredibiliteta EU i vrijednosti koje ona baštini. Tako smo imali veliki broj objava portala iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Heregovine da je EU zabranila izvoz medicinske opreme van svojih granica.

Portal Sputnjik je 16.03. objavio tekst  pod naslovom:

“Evropska unija pala na ispitu, Srbija saznala na koga ne može da se osloni”

U tekstu se navodi:

“Od nedelje, 15. marta, pa u narednih šest nedelja, EU je zabranila izvoz medicinske opreme van Unije. Saopštila je to predsednica Evropske Komisije (EK), Ursula fon der Lejen, ističući kako zabrana važi za celu teritoriju EU kako bi zadržala dovoljnih zaliha unutar bloka. Ostatak Evrope u koji se zaraza koronavirusom prelila upravo iz EU, tako neće moći da računa na respiratore, maske, rukavice, zaštitnu odeću…”

Sličnu informaciju, uz neke modifikacije objavljuju i portali: slonodnaevropa.org, infomer.rs, pvnovine.com, bnn.ba, elteboro.org, frontal.ba, izazov.com, borba.me, avaz.ba, mondo.rs, intermagazin.rs, standard.co.me, koreni.rs

Ovo su neki od naslova

Radio Slobodna Evropa:

EK zabranjuje izvoz medicinske opreme van EU

Informer:

SKANDALOZNO PONAŠANJE BRISELA USRED PANDEMIJE KORONE! EU brani Srbiji uvoz maski i respiratora!

Pljevaljske novine:

EU pala na ispitu, zabranjen izvoz medicinske opreme van Unije

Frontal:

Evropska komisija zabranila izvoz pojedine medicinske opreme van EU

Izazov:

Dačić za „Novosti“: Solidarnost u EU je utopija

Borba:

Retrogradna birokratija: Koronavirus razbio iluzije o Evropskoj uniji, vrijeme je da se okrenemo sebi!

Avaz:

Izetbegović za “Avaz”: Odluku da se medicinska oprema nabavlja bez tendera trebalo je donijeti davno

Mondo:

OPOMENA IZ BRISELA: Ne zatvarajte se, zajedničko TRŽIŠTE JE KLJUČ!

Većina ovih portala se pozivaju na izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon Lajen date u video poruci na tviteru 15. marta 2020. godine.

Međutim, predsjednica u svojoj poruci kaže: ‘Širenje koronavirusa u EU veliki je izazov za naš zdravstveni sistem, moramo da zaštitimo naše medicinske radnike koji su na prvoj liniji odbrane. Moramo da im obezbijedimo zaštitnu opremu, maske, rukavice i zaštitna odela. Radi se na tome da se potrebna oprema zadrži unutar Evrope, zbog čega je usvojena šema ovlašćenja za izvoz… To znači da medicinska oprema može da se izvozi u države koje nijesu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemalja članica EU. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema’.

Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, potvrdila je da će Srbija moći da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljene u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, a planirana vrednost zaliha procenjuje se na 50 miliona evra.

“Od prvog dana smo u kontaktu sa Evropskom unijom. Prvih 2 miliona od 7,5 miliona evra bespovratne pomoći od EU potrošićemo na prevoz medicinske opreme iz Kine i Indije”.

Imajući u vidu da su ovi mediji prenijeli samo dio izjave ili su tendencioznim naslovima čitaoce usmjerili na pogrešan zaključak koristeći djelimično tačne informacije ovim tekstovima dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.   

Radio Slobodna Evropa: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija | Pljevaljske novine: Dezinformacija | Bosnian National Network: Dezinformacija | Frontal: Dezinformacija | Izazov: Dezinformacija | Borba: Dezinformacija | Avaz: Dezinformacija | Mondo: Dezinformacija | Inter magazin: Dezinformacija | Standard.co.me: Dezinformacija | Koreni: Dezinformacija

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.