Borba prenosi izjavu predsjednika Opštine Tuzi, Nika Đeljošaja, da trenutna situacija u Crnoj Gori neće usporiti razgraničenje između Opštine Tuzi i Glavnog grada, jer i on i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rade punom parom.

Portal Borba objavio je 18. marta tekst

Borba prenosi izjavu predsjednika Opštine Tuzi, Nika Đeljošaja, da trenutna situacija u Crnoj Gori neće usporiti razgraničenje između Opštine Tuzi i Glavnog grada, jer i on i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rade punom parom, i dodaje svoj komentar:

Borba je vjerodostojno prenijela izjavu Đeljošaja koju je dao listu Pobjeda, da ne odustaju od kučkih sela, koja su, kako je rekao, po katastarskim opštinama dio Tuzi, jer se radi o istorijskom dijelu Malesije.

Međutim, sporni dio objave odnosi se na naslov, kojim se čitalac navodi na zaključak da je razgraničenje dvije opštine posao koji se obavlja tajno, bez znanja građana, iako se radi o poznatim spornim tačkama u procesu koji je u toku već mjesecima, čak i u situaciji kada raste broj zaraženih korona virusom. Dakle, ne radi se ni o kakvom skrivenom planu, već o regularnim aktivnostima komisije za razgraničenje, koja je formirana krajem 2018. godine, i koja funkcioniše i u postojećim uslovima, pa se ni izjave nadležnih kojima informišu javnost o novinama i ishodima pregovora, kako Borba ocjenjuje u tekstu, ne mogu okarakterisati kao širenje panike.

Dodatno, ovakvim naslovom medij navodi čitaoce na zaključak da je pitanje razgraničenja, koje se odnosi na jednu od spornih teritorija – Kuče, gotovo završeno, iako i sam Đeljošaj objašnjava da se radi tek o zahtjevu Opštine Tuzi i napominje da će, ukoliko ne bude postignut sporazum, to pitanje biti riješeno arbitražom.

Zbog senzacionalističkog načina izvještavanja, interpretacije prenesene izjave i njenog stavljanja u neodgovarajući kontekst, objavu Borbe ocjenjujemo kao „manipulisanje činjenicama“. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Borba: Manipulisanje činjenicama