Bil Gejts je nepresušan lajt motiv za brojne dezinformatore, a čini se da kada nestane ideja, onda se krene u reciklažu starih. Već dva puta smo pisali o tome da on nije učestvovao na samitu G20 gdje je navodno pričao o takozvanim “panelima smrti”. Međutim, ta teorija ponovo oživljava.  

U dvije objave ponovo je objavljen isječak Gejtsovog govora, za koji se kaže: (1, 2) (arhivirano: 1, 2

Kill Gates govori čelnicima G20 da će uskoro biti potrebne ‘komisije smrti’. 
U bliskoj budućnosti bit će potrebno zbog “vrlo, vrlo visokih medicinskih troškova” prekinuti živote bolesnih ljudi, rekao je Gates. 

Kao što smo već pisali, Gejts nije govorio na samitu G20 koji je 2022. održan na Baliju. Isječak njegovog govora zapravo potiče još iz 2010. kada je govorio na Institutu Aspen. On tada jeste pomenuo “panele smrti”, ali nije rekao da će u bliskoj budućnosti biti potrebni. Zapravo je izvučen iz konteksta.  

Cijela priča se naslanja na čuveni “Obamacare”, zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je usvojen za vrijeme vladavine Baraka Obame 2010. u SAD. Kao što smo već pisali: nekada popularna republikanka, Sara Pejlin, tada je pomenula “panele smrti”, koji su navodno bili sadržani u prijedlogu zakona. To su navodono trebalo da budu tijela koja će donositi odluke o sudbini terminalno bolesnih pacijenata. Međutim, “paneli smrti”, niti ništa slično njima, nigdje se nijesu pominjali u “Obamacare-u”, a o tome su pisali američki mediji.   

U tekstu USA Today, koji se bavio istom temom, kaže se:  

“Paneli smrti je bio termin koji su koristili protivnici Zakona o pristupačnoj njezi bivšeg predsjednika Baraka Obame, a odnosio se na tijela koja donose odluke koja će određivati sudbinu kritično bolesnih pacijenata. Ipak, ovi paneli koji smanjuju troškove su izmišljeni; Obama nikada nije predložio njihovo stvaranje.  

U videu, Gejts kaže da postoji „nedostatak volje da se kaže: ‘Da li je trošenje milion dolara na ta posljednja tri mjeseca života za tog pacijenta… da li bi bilo bolje da se ne otpusti tih 10 nastavnika i da se napravi razmjena u medicinskim troškovima?’ Ali to se zove panel smrti i ne bi trebalo da vodite tu diskusiju.” 

Gejts dalje ne pominje panele smrti u video snimku i nikada ne predviđa, kako se u postu tvrdi, da će oni uskoro biti neophodni.” 

Dakle, Gejts nije učestvovao na samitu G20 2022, nije rekao da će uskoro biti potrebne “komisije smrti”, a pritom je njegov govor iz 2010. Izvučen iz konteksta.  

Zbog svega toga, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest. Objave dobijaju i ocjenu – reciklaža. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article