Kovid mjera i vakcinisanih ima svuda, pa i u Trebinju

1282

Antivakserski lobi ima potrebu da neprestano širi svoju ideologiju, sugerišući drugim ljudima da ignorišu preporuke koje se tiču sprječavanja koronavirusa.

Ono što često koriste kao alat u takvim namjerama jesu lažni i netačni podaci koji ukazuju na to da virus ne postoji, da vakcina šteti zdravlju i slično.

Najnoviji vjetar u leđa svim antivakserima je objava na fejsbuk profilu Marko Kraljević – treći u kojoj se navodi da u Trebinju nema kovid mjera, maski, vakcinisanih

Objave sa ovoga profila često su pune lažnih informacija, a ova je podijeljena na preko 160 fejsbuk profila, i bilježi veliki broj reakcija.

Istražujući tvrdnje koje su u objavi izrečene nailazimo na podatke koji najprije ukazuju da u Federaciji Bosni i Hercegovini, kao i u entitetu Republika Srpska, kojem pripada grad Trebinje, važe epidemiološke mjere do 15. jula 2021.

Mjere koje su na snazi do 15. jula u Republici Srpskoj detaljno možemo vidjeti ovdje. One između ostalog preciziraju ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, obavezno nošenje zaštitnih maski, a zabranjena su javna okupljanja preko 120 ljudi.

Tvrdnje da u Trebinju nema vakcinisanih takođe su netačne, naročito ako imamo u vidu da je još u martu počela masovna vakcinacija stanovništva u tom gradu.

Jedan od poslednjih izvještaja o broju vakcinisanih u Trebinju, objavljen je prije desetak dana na portalu TrebinjeLive.

Imajući u vidu činjenice da su u Federaciji BiH, kao i u entitetu Republici Srpskoj, kojoj pripada Trebinje, na snazi epidemiološke mjere koje obavezuju između ostalog zaštitne maske, kao i da je u Trebinju broj vakcinisanih premašio cifru od 6.000 ljudi, tvrdnje sa fejsbuka nesumnjivo dobijaju ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.