Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) međunarodna je institucija Ujedinjenih nacija, čija je uloga u javnom zdravstvu posebno zapažena od pojave novog koronavirusa.

Iako koordinirajuće tijelo čije savjete slijede zdravstvene vlasti zemalja širom planete, SZO se puno puta našla na meti teoretičara zavjere, pa su tako raskrinkane teorije poput one da je njen cilj uništenje ljudske populacije putem vakcinacije.

Poslednja u nizu sumnjivih tvrdnji u kojoj se pominje SZO, podijeljena je na fejsbuku, i u njoj imamo priliku da pročitamo da je djeci zabranjena vakcinacija protiv kovida.

Ovaj post podijeljen je za kratko vrijeme na preko 330 različitih profila.

Tvrdnja da djeca ne smiju biti vakcinisana nalazi uporište u članku sa portala Report24 u kojem se navodi da je to preporuka SZO u okviru nedavno ažuriranih smjernica za vakcinaciju.

Ipak, na sajtu SZO nigdje se ne pominje da djeca ne smiju da budu vakcinisana.

Opovrgavanjem sličnih tvrdnji u kojima se govori da SZO sugeriše da djeca ne smiju biti vakcinisana protiv kovida, bavio se i fact-checking tim američkog portala USAToday.

U njihovom tekstu između ostalog se pominje i saopštenje sa zvaničnog tviter naloga udruženja pedijatara Amerike, u kojem piše da „snažno podstiču sve starije od 12 godina da se vakcinišu protiv kovida, jer koristi su daleko veće od bilo kakve štete.“

Činjenice nam jasno govore da SZO nije zabranila vakcinaciju djece protiv kovida, već je zbog blaže forme bolesti koju najmlađi razviju, sugerisala da prioritet budu ljudi starije životne dobi i oni koji imaju hronične bolesti.

Zbog mnogo dokaza koji na to ukazuju, objavu sa fejsbuka i sa portala Report24, ocjenjujemo kao dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.