SZO nije zabranila da se djeca vakcinišu protiv kovida

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) međunarodna je institucija Ujedinjenih nacija, čija je uloga u javnom zdravstvu posebno zapažena od pojave novog koronavirusa.

442

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) međunarodna je institucija Ujedinjenih nacija, čija je uloga u javnom zdravstvu posebno zapažena od pojave novog koronavirusa.

Iako koordinirajuće tijelo čije savjete slijede zdravstvene vlasti zemalja širom planete, SZO se puno puta našla na meti teoretičara zavjere, pa su tako raskrinkane teorije poput one da je njen cilj uništenje ljudske populacije putem vakcinacije.

Poslednja u nizu sumnjivih tvrdnji u kojoj se pominje SZO, podijeljena je na fejsbuku, i u njoj imamo priliku da pročitamo da je djeci zabranjena vakcinacija protiv kovida.„Djeca ne smiju biti vakcinisana“, opis je fotografije na kojoj je naslov članka sa portala Report24, koji glasi „SZO mijenja preporuke: Ne vakcinišite djecu i adolescente“. U fotografiji teksta sa pomenutog portala posebno se izdvaja rečenica koja glasi „Djeca zasad ne smiju biti vakcinisana“.

Ovaj post podijeljen je za kratko vrijeme na preko 330 različitih profila.

Tvrdnja da djeca ne smiju biti vakcinisana nalazi uporište u članku sa portala Report24 u kojem se navodi da je to preporuka SZO u okviru nedavno ažuriranih smjernica za vakcinaciju.

Ipak, na sajtu SZO nigdje se ne pominje da djeca ne smiju da budu vakcinisana.„Djeca i adolescenti imaju tendenciju da razviju blažu sliku bolesti u poređenju sa odraslima, pa ako nisu dio grupe sa većim rizikom od ozbiljnog obolijevanja od COVID-19, manje je hitno vakcinisati ih od starijih ljudi, onih sa hroničnim bolestima i zdravstvenih radnika. Potrebno je više dokaza o upotrebi različitih COVID-19 vakcina kod djece da bi mogla dati opšta preporuka o vakcinaciji djece protiv COVID-19. Strateška savjetodavna grupa SZO (SAGE) zaključila je da je vakcina Pfizer / BionTech pogodna za upotrebu kod djece od 12 godina i više. Djeci starosti između 12 i 15 godina koja su pod visokim zdravstvenim rizikom mogu se pridružiti drugim prioritetnim grupama za vakcinaciju. Ispitivanja vakcina za djecu su u toku i SZO će ažurirati svoje preporuke kada dokazi ili epidemiološka situacija opravdaju promjenu politike“, navodi se na zvaničnom sajtu SZO, u okviru smjernica za vakcinaciju koje su ažurirane 22. juna 2021. godine.

Opovrgavanjem sličnih tvrdnji u kojima se govori da SZO sugeriše da djeca ne smiju biti vakcinisana protiv kovida, bavio se i fact-checking tim američkog portala USAToday.

U njihovom tekstu između ostalog se pominje i saopštenje sa zvaničnog tviter naloga udruženja pedijatara Amerike, u kojem piše da „snažno podstiču sve starije od 12 godina da se vakcinišu protiv kovida, jer koristi su daleko veće od bilo kakve štete.“

Činjenice nam jasno govore da SZO nije zabranila vakcinaciju djece protiv kovida, već je zbog blaže forme bolesti koju najmlađi razviju, sugerisala da prioritet budu ljudi starije životne dobi i oni koji imaju hronične bolesti.

Zbog mnogo dokaza koji na to ukazuju, objavu sa fejsbuka i sa portala Report24, ocjenjujemo kao dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

12/07/2021

Ocjena:

Dezinformacija