U demonizaciji za sada najefikasnije zaštite protiv kovida, antivakseri su koristili najraznovrsnije dezinformacije kako bi ukazali na štetne efekte vakcina i povezali ih sa gotovo svim bolestima.

Nedavno smo mogli pročitati vijest o navodnoj uzročno-posljedičnoj vezi kovid vakcine i humano imunodeficijentnog virusa, odnosno HIV-a.

Portal Nulta tačka je objavio vijest, koja je podijeljena i na Facebooku:

“Alarmantno u Nemačkoj: “Veliki broj vakcinisanih razvilo je SIDU.

Tekst sadrži i podatke o statistici za posljednje tri godine, a koja se odnosi na stopu smrtnosti u Njemačkoj.

“Prema novim podacima koje su objavile nemačke vlasti, Nemačka je doživela preko 102.000 viška smrtnih slučajeva u 2022, što je povećanje od 276% u odnosu na višak smrtnih slučajeva zabeležen u 2020.

Expose- news.com izveštava: Kako je nemačka vlada objavila podatke u januaru 2022., zabrinutost u pogledu efikasnosti vakcine protiv COVID-a 19 počela je da raste.”.

Prije svega, naslov je senzacionalistički, a ujedno je i netačan – ne odražava ono što je napisano u samom tekstu.

Već u lidu sam autor kaže da je Njemačka vlada priznala da alarmantan broj vakcinisanih ljudi razvija simptome “slične sidi“ – dakle ne sidu kako se to izričito tvrdi u naslovnoj konstrukciji.

Međutim, ni ta tvrdnja nije istinita. Pretragom njemačkih medija nismo mogli potvrditi navode da je Vlada Njemačke zvanično saopštila takve informacije.

Pretraga naslova i ključnih riječi zapravo vodi do portala Njuz Panč, čiji je tekst preveo i objavio portal Epoha. Tim Raskrinkavanje.me je i ranije pisao, te dokazao da pomenuti portal objavljuje dezinformacije i lažne vijesti. Isti tekst su potom prenijeli i Expose Njuz i Ground Njuz.

Eksperti iz oblasti medicine su opovrgli tvrdnje da kovid vakcine izazivaju HIV ili da postaju podložniji toj bolesti. Vakcine su patentirane da ojačaju imuni sistem i da na taj način ljudski organizam razvije otpor na bolesti, a ne da oslabi čovjekov imunitet.

Portparol Agencije za zdravstvenu zaštitu u Velikoj Britaniji naveo je, u izjavi za PolitiFakt, da je “kovid vakcine ne izazivaju AIDS.”

U istoj analizi PolitiFakta navedeno je da, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), “nije evidentirana povezanost između vakcina i rizika od obolijevanja HIV infekcijom”.

“Ne postoji mogućnost “ni na koji način” da kovid vakcina može izazvati infekciju HIV-a ili AIDS-a, saopštio je doktor specijalizovan za HIV istraživanja i infektivne bolesti, dr David Vohl.

Dodatno, netačni su i podaci koji se odnose na stopu smrtnosti u Njemačkoj.

Njemački Savezni zavod za statistiku je objavio početkom januara 2023. podatke za prethodnu godinu.

“Prema preliminarnim rezultatima specijalne procjene Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), u Njemačkoj je 2022. umrlo 1,06 miliona ljudi. Broj umrlih porastao je za 3,4% ili više od 35.000 slučajeva u odnosu na prethodnu godinu. U decembru 2022. godine broj umrlih bio je za 19 odsto veći nego u prethodne četiri godine, saopšteno je na zvaničnom veb sajtu Saveznog zavoda”.

Prema zvaničnim podacima 2020. godine u Njemačkoj je zabilježeno 985 572 smrtnih slučajeva, dok je 2021. godine umrlo 1,023,687 ljudi. Autor objave neprecizno upoređuje podatke o “višku smrtnih slučajeva” ne navodeći sa kojom godinom se upoređuju podaci iz 2020. – međutim svakako je netačan podatak o uvećanju od 276 odsto jer nije došlo do tako velikih odstupanja u pogledu stope smrtnosti u  odnosu na podatke za godine koje se posmatraju.

To pokazuje i grafički prikaz, dostupan ovdje.

Važno je naglasiti i da je recimo u 2021. godini od ukupnog broja umrlih 7 odsto smrtnih slučajeva bilo direktno povezano sa posljedicama koronavirusa.

Zbog činjenice da naslov ne odražava informacije istaknute u tekstu portala Nulta Tačka, medijsku objavu ocjenjujemo kao klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Takođe, zbog objavljivanja tvrdnji da su kod velikog broja vakcinisanih građana Njemačke evidentirani simptomi slični AIDS-u bez postojanja dokaza koji bi to potvrdili, objavu ocjenjujemo i kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article