Kraća verzija snimka: Muvhar se jeste vakcinisao

1706

Početak vakcinacije protiv COVID-19 prati veliki broj dezinformacija o samoj vakcini, a dezinformacije idu dotle i da se tvrdi da javne ličnosti koje pred kamerama primaju vakcinu to zapravo lažiraju.

Društvenim mrežama kruži objava da je Ben Muvhar, čelnik jednog od izraelskih regonalnih savjeta, lažirao primanje vakcine pred kamerama.

U pitanju je video od 29 sekundi, u kojem se ne može vidjeti momenat u kojem igla probija kožu. Ipak, radi se samo o dijelu snimka koji traje više od minut, a koji se može vidjeti na Muvharovom Fejsbuku.

Muvhajr je nakon ove zloupotrebe govorio i za izraelske medije navodeći da mu je jasno da je video obradovao protivnike vakcina. „Želim da ih informišem da sam već na listi čekanja za drugu dozu vakcine i pozvam sve da se vakcinišu kako bismo se borili protiv COVID-19“, rekao je on, prenosi francuski portal za provjeru činjenica Observers France 24.

Ovom objavom bavio se i hrvatski Faktograf.

Kada se ima u vidu da je video vakcinisanja skraćen kako bi se manipulisalo publikom, ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama