Kraća verzija snimka: Muvhar se jeste vakcinisao

1497

Početak vakcinacije protiv COVID-19 prati veliki broj dezinformacija o samoj vakcini, a dezinformacije idu dotle i da se tvrdi da javne ličnosti koje pred kamerama primaju vakcinu to zapravo lažiraju.

U pitanju je video od 29 sekundi, u kojem se ne može vidjeti momenat u kojem igla probija kožu. Ipak, radi se samo o dijelu snimka koji traje više od minut, a koji se može vidjeti na Muvharovom Fejsbuku.

Muvhajr je nakon ove zloupotrebe govorio i za izraelske medije navodeći da mu je jasno da je video obradovao protivnike vakcina. „Želim da ih informišem da sam već na listi čekanja za drugu dozu vakcine i pozvam sve da se vakcinišu kako bismo se borili protiv COVID-19“, rekao je on, prenosi francuski portal za provjeru činjenica Observers France 24.

Ovom objavom bavio se i hrvatski Faktograf.

Kada se ima u vidu da je video vakcinisanja skraćen kako bi se manipulisalo publikom, ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama