Rupa u tlu i rupa u teoriji: Događaj iz Napulja nema veze sa kovid bolnicom

Prirodni fenomeni, iako za njih postoje naučna objašnjenja, često služe teoretičarima zavjere kao povod za obmanjivanje javnosti. Tako je nedavna rupa koja se otvorila u Napulju, i to ispred bolnice, progutala automobile poslužila za tvrdnje da se se u kovid bolnicama nalaze „podzemne kasapnice“. Kako su objasnili italijanski vatrogasci koji su bili na licu mjesta, …

317

Prirodni fenomeni, iako za njih postoje naučna objašnjenja, često služe teoretičarima zavjere kao povod za obmanjivanje javnosti.

Tako je nedavna rupa koja se otvorila u Napulju, i to ispred bolnice, progutala automobile poslužila za tvrdnje da se se u kovid bolnicama nalaze „podzemne kasapnice“.„Podzemne prostorije u blizini Kovid bolnica (jasno se vide noseći stubovi i instalacije koje prate oblik prostora), za koje niko ne zna da su tu i koje “slučajno” eksplodiraju… Priče o podzemnim kasapnicama ljudi u blizini Kovid bolnica izgleda nisu “bolesna” teorija zavere…“, navodi se u Fejsbuk objavi koju prati fotografija katastrofe u Napulju.

Kako su objasnili italijanski vatrogasci koji su bili na licu mjesta, rupa ispred bolnice se, moguće, otvorila, zbog infiltracije vode u podzemlje i zbog obilnih padavina koje su pogodile jug Italije.

Takođe, Napulj je poznat po ovom fenomenu i nije prvi put da se ovakve katastrofe dešavaju u tom gradu.

Od 1890. godine u tom gradu se otvorilo više od 70 ovakvih rupa u tlu, a one ugriožavaju i neke od najznamenitijih građevina Napulja.

U studiji iz 2018. godine, koju su izradili italijanski naučnici, navodi se da se tlo otvara zbog povećanog prisustva vode u zemljištu, što je posljedica curenja iz akvadukta i kanalizacije.

Dakle, nema dokaza koji događaj u Napulju mogu dovesti u vezu sa kovid bolnicom i “podzemnim kasapnicama”.  

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

15/01/2021

Ocjena:

Raskrinkano, Teorija zavjere