Kako je Betmen “ukazao” na Covid: Mračni vitez u kandžama teoretičara zavjere

1834

Manipulacije vezane za COVID-19 nijesu zaobišle ni Holivud, tačnije, filmove i serije. Nedavno smo pisali kako su inserti iz serije „Designated survivor“ zloupotrijebljeni kako bi se doveli u vezu sa pandemijom, ali ovoga puta otišlo se još dalje – sada je sa koronavirusom povezan čak i Betmen.

Na Fejsbuku je objavljen video nazvan „Betmen i Kovid“ koji sadrži fragmente filma „The Dark Knight Rises“ iz 2012. godine koji je režirao Kristofer Nolan, na početku kojeg se vidi konverzacija između Betmena (Kristijan Bejl) i policajca Džona Blejka (Džozef Gordon Levit) u kojoj mu „mračni vitez“ govori da treba da nosi masku.

„Ako radiš sam, stavi masku“, glasi Betmenova rečenica na šta mu policajac odgovara: „Ne bojim se hoće li me vidjeti“. „Maska nije za tebe, ona štiti tvoje bližnje“, poručuje Betmen.

Ova rečenica iz filma je tokom pandemije korištena i od onih koji su zagovarali maske, o čemu su pisali mediji.

U istom filmu dva aktera, Betmen i Džon Blejk još jednom su razgovarali o maskiranju. Upitan zbog čega nosi masku, Betmen poručuje „da zaštiti najbliže ljude“.

Scene vezane za masku u ovom filmu istrgnute su iz konteksta. U prethodnom dijelu filma, „The Dark Knight“, snimljenom 2008. godine, koji je takođe režirao Kristofer Nolan, glavni negativac, Džoker (Hit Ledžer), saznaje Betmenov identitet što dovodi do smrti Rejčel Doz, žene u koju je Betmen, ili Brus Vejn bio zaljubljen. Kontekst priče o maskama je zapravo to da je zbog otkrivanja Betmenovog identiteta stradala osoba do koje mu je stalo.

Sljedeća scena u videu koja je „sporna“ je Betmenova bomba.

„Betmen pokazuje rekvizit (detonator-bomba) koji odgovara zaštitnom znaku corona virusa odnosno obliku corona virusa pod mikroskopom“, navodi se u videu.

Takozvane „bet-bombe“, variraju iz filma u film, a o Betmenu je do sada snimljeno petnaestak filmova.

Tačno je da bomba koju Betmen koristi u filmu iz 2012 podsjeća na SARS-CoV-2 ispod mikroskopa. Ipak, bomba podsjeća i na virus običnog gripa i druge viruse.

Sljedeće se nasumično povezuje u videu je to što je Betmen čovjek – slijepi miš i činjenica da virus SARS-CoV-2 vodi porijeklo od slijepog miša.

Lik Betmena za strip su osmislili Bil Finger i Bob Kejn. Čovjek – slijepi miš se prvi put pojavio u stripu „Slučaj hemijskog sindikata“ još 1939. godine tako da ne može biti doveden u vezu sa porijeklom virusa.

Video problematizuje i negativca iz Nolanovog filma – Bejna (Tom Hardi).

„Bane – glavni protivnik Betmena nosi masku koja simbolički predstavlja zaštitu od koronavirusa. Bane također tvrdi da bi bez maske umro“, kaže se u videu.

Bejn je negativac koji se prvi put u stripu o Betmenu pojavio još u januaru 1993. godine. Lik Bejna je bio subjekat naučnih ispitivanja za „super-steroid“ zvanim „Venom“, bez čijeg daljeg upumpavanja u organizam preko maske ne bi mogao da preživi.

Konačno, video pokazuje i scenu u kojoj se bombama ruši cijeli stadion tokom utakmice američkog fudbala.

U jednom kadru vidi se kako gine „gradonačelnik Gotama“ u VIP loži na stadionu, a ispod lože se vidi broj 322.

U Fejsbuk objavi se ovaj kadar povezuje sa američkim tajnim društvom „Lobanja i kosti“, navodnim tajnim društvom u koje se učlanjuju elitni i bogati studenti na najboljim američkim koledžima. Njihov navodni potpis je i broj 322.

U videu se „ukazuje“ da je treće slovo u abecedi „C“ a 22 „V“, odnosno povezuje se sa imenom CoronaVirus.

„Interesantno ukoliko bi 3 oduzeli sa 22 dobili bi -19“ kaže se u videu.

Prvi koronavirusi izolovani su još daleke 1930. godine i ne mogu biti povezani sa filmom iz 2012. godine ili bilo kakvim tajnim društom.

Nolanov film iz 2012. je ostavio dubok trag i jedan je od najpopularnijih filmova u posljednje dvije decenije, ali svakako nije mogao ni predvidjeti ni ukazati na pandemiju COVID-19 koja je odnijela veliki broj života.

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere