Jedna od najmoćnijih žena Evrope godinama unazad, Kristin Lagard, odavno već igra glavnu ulogu u lažnoj vijesti koja nikako da prestane da se širi. Nekadašnjoj predsjednici MMF-a, ministarki u vladi Francuske, a aktuelnoj predsjednici Evropske centralne banke (ECB), spočitava se da je izjavila

“Stari ljudi žive predugo i to je rizik za globalnu ekonomiju.” 
Christine Lagarde, MMF 

Istom tvrdnjom Raskrinkavanje se bavilo još 2020. Tada smo pisali da ne postoji dokaz da je Lagard išta slično rekla. I tada su iz ECB poslali demanti:  

“Taj citat nije tačan,” rekla je u mejlu 25. novembra (2020.) za AFP Valentina Geneva iz odjeljenja za odnose sa medijima ECB-a. 

Geneva je dodala i da je u pitanju pogrešno citiran govor koji je Lagard održala pet godina ranije. Isječak iz tog govora glasi:  

“U nekim dijelovima svijeta—posebno u Južnoj Aziji i podsaharskoj Africi—populacija će nastaviti da brzo raste. Ostali dijelovi svijeta — uključujući najnaprednije i tržišne ekonomije u razvoju — suočiće se sa značajnom tranzicijom ka starenju i smanjenju stanovništva. Zaista, očekuje se da će do kraja ovog vijeka oko dvije trećine svih zemalja imati opadanje stanovništva. Ovo će imati duboke implikacije na ekonomiju, finansijska tržišta, društvenu stabilnost i geopolitiku.” 

Sporni navodi vezani za Lagard kruže godinama. Njima su se bavile kolege iz Faktografa, Liberation-a, Correctiv-a…  

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article