Neistina na svim jezicima: Kristin Lagard nije rekla da stari ljudi žive predugo

1534

Fotografije uticajnih pojedinaca, sa njihovim navodnim citatima, od onih banalnih, do onih kojima se navodno otkriva porijeklo koronavirusa, opasnost vakcina sve su češća pojava na društvenim mrežama.

Nakon što smo nedavno raskrinkali ovakvu objavu kojom se tvrdilo da supriga Donalda Trampa, Melanija Tramp govori da su vakcine opasne, Fejsbukom je počela da kruži slična manipulacija sa fotografijom predsjednice Evropske centralne banke, Kristin Lagard.

Ipak, Kristin Lagard ovo nikada nije rekla.

Temeljnom pretragom nije moguće naći intervju ili izjavu u kojoj je Lagard rekla to što joj se pripisuje.

Takođe, i iz Evropske centralne banke demantovali su da je predsjednica te institucije to ikada izjavila.

Geneva je dodala i da da je u pitanju pogrešno citiran govor koji je Lagard održala prije pet godina.

Lagard  je tada navela osim Južne Azije i Podsaharske Afrike, drugi djelovi sveta, uključujući najnaprednije i rastuće ekonomije, suočiti sa “značajnom promjenom u populacije koje stare i opadaju.”

Ovaj lažni citat raskrinkali su i naši partneri iz Faktografa, ali i francuski faktčekeri iz Liberation.fr. On se dijelio i na španskom jeziku, a raskrinkan je i u toj zemlji.

Ovaj slučaj dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest