Pronađi uljeza: Vakcine, sudska istraga i italijanski ministar 

300

Vakcine su proizvedene prije pandemije koronavirusa, sadrže grafen oksid, pojedine zemlje su zabranile vakcinaciju protiv koronavirusa… Ovo su samo neke od tvrdnji za koje smo morali više puta da ponavljamo da su u pitanju dezinformacije, lažne vijesti ili teorije zavjere. 

Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima uvijek postoji prostor da se određeni narativi dodatno “unaprijede”, a manipulativnim tehnikama kreirani sadržaji prikažu vjerodostojnije. 

“Italijanski ministar zdravlja pod istragom zbog ubistva zbog prikrivanja smrti od vakcina protiv COVID-19: “Znao je da vakcine ubijaju ljude i dao je nalog lokalnim zdravstvenim vlastima da prikriju smrti i ozbiljne nuspojave”, navodi se u jednoj Fejsbuk objavi.  

Tačno je da je italijansko tužilaštvo početkom godine pokrenulo istragu protiv 19 osumnjičenih među kojima je osim, bivšeg premijera Đuzepea Kontea, bio i bivši ministar zdravlja Roberto Speranza. 

Međutim, nije tačno da su se te optužbe odnosile na “ubistva zbog prikrivanja smrti od vakcina protiv koronavirusa”, kako se to tvrdi u objavama na društvenim mrežama, već zbog navodnog lošeg upravljanja pandemijom Covid-19 početkom 2020. godine. 

Konkretno, italijanski zvaničnici suočili su se sa optužbama da nijesu proširili zonu zaključavanja (lockdown-a) u ranim danima pandemije na sjeverni grad Bergamo i susjedne industrijske četvrti, te da su napravljene greške u tome što nije proširena “crvena zona”, koja je prvobitno nametnuta ograničenom broju gradova u susjednim regijama Lombardije i Veneto, do Bergama, jer je broj smrtnih slučajeva tamo naglo rastao. 

Nadležni sud je iste godine odbacio ove optužbe, opisujući ih kao “neutemeljene” jer su se vlade širom svijeta, uključujući Lombardiju, suočavale sa novom i rijetkom epidemiološkom situacijom.  

“Bivši italijanski premijer Đuzepe Konte i bivši ministar zdravlja Roberto Speranza nisu odgovorni za navodno loše upravljanje prvom fazom pandemije Covida, presudio je sud”, navodi se u članku koji su objavili brojni mediji.   

Dodatno, sud je utvrdio da nema dokaza o povezanosti smrtnih slučajeva i neuspjeha proširenja na “crvene zone”.  

“Speranza je usvojio zdravstvene mjere koje su mu predložili stručnjaci – mjere koje su, osim toga, na evropskom nivou bile među najrestriktivnijima”, napisale su sudije u presudi. 

Ovim tvrdnjama bavili su se i faktčekeri portala Lead Stories koji su utvrdili da nema dokaza da se italijanski ministar zdravlja ikada nalazio pod sudskom istragom navodno zbog prikrivanja smrtnih slučajeva prouzrokovanih vakcinama protiv koronavirusa. 

Više puta smo pisali da vakcine protiv koronavirusa nijesu uzrok veće smrtnosti, a na našem sajtu su dostupne i brojne analize koje se bave različitim narativima koji navodno dokazuju njihovu štetnost.  

Ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija i teorija zavjere. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.  

In this article