Kršenje standarda i lažna vijest: Netačne spekulacije o Đukanovićevom zdravlju i kongresu DPS-a

1584

Pandemiju koronavirusa, uz deznformisanje, prati i redovno kršenje novinarskih standarda u vidu spekulisanja o zdravstvenom stanju javnih ličnosti.

Nakon što smo čitali nagađanja o zdravlju premijera Zdravka Krivokapića, sada se spekulisalo o stanju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Beogradski list Novosti objavio je tekst u kojem se navodi da je kongres DPS-a, zakazan za kraj januara, otkazan jer se lider te partije Milo Đukanović navodno liječi u klinici “Kodra”.

Tekst su prenijeli Alo, Sputnik, Vesti online, B92Faktor.ba, BN, Informer, Espresso, Srbin.info, HappyTV, Vijesti Srpske, Oslobođenje

Istog dana reagovao je portparol DPS-a Miloš Nikolić navodeći da su u pitanju dezinformacije.

To su kazali i iz predsjednikovog kabineta.

“Predsjednik Crne Gore je dobrog zdravstvenog stanja i u punom kapacitetu obavlja sve svoje redovne obaveze”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je u međuvremenu obavljao svoje dužnosti i održavao sastanke, iz čega se može zaključiti da navodi o lošem zdravstvenom stanju nijesu tačni. 

Takođe, iz DPS-a je potvrđeno da će se kongres održati, doduše, ne 23. kako je ranije bilo najavljeno, već 24. januara.

Pored toga što se spekulisanjem o zdravstvenom stanju Đukanovića, pozivanjem na nezvanične izvore, krše novinarski standardi, objava Novosti je netačna i dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave portala Alo, Sputnik, Vesti online, B92Faktor.ba, BN, Informer, Srbin.info, HappyTV, Vijesti Srpske, ocijenili smo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Portal EspresoOslobodjenje.baSputnik i Faktor.ba objavili su ispravku u svojim origanalnim tekstovima, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Novosti: Lažna vijest | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Vesti online: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | B92: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | BN: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Srbin.info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | happy tv: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Vijesti srpske: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti