Kuper ubijen jer je pucao na policiju, a ne jer je “nešto predvidio”

1559

Pokretači i zagovarači teorija zavjera često su u fokusu javnosti i svaki događaj iz njihovog života, koji nije po volji njihovim pratiocima, pokreće novu teoriju zavjere.

To je i slučaj sa  Miltonom Vilijamom Kuperom, američkim radio-voditeljem i teoretičarem zavjera koji je imao armiju obožavatelja.

Govorio je  o tajnim društvima Novog svjetskog poretka, a veliku pažnju javnosti privukla je njegova knjiga koja je izašla 1991. godine pod naslovom  “Behold a Pale Horse”.    U njoj piše o globalnim zavjerama i navodnim konekcijama američkih zvaničnika sa vanzemaljcima.

Nakon gotovo 19 godina od njegove smrti, portal Naša Borba, 12. oktobra je objavio da je Milton Vilijam Kuper ubijen, jer je predvidio određene događaje.

..bombastični je naslov teksta, u kom se citiraju pojedini dijelovi njegove knjige.

Isti tekst podijeljen je i na Fejsbuk stranici tog portala.

Između ostalog, u tekstu stoji i da je Kuper pisao da su Iluminati tajna međunarodna organizacija koju kontroliše Bilderberg grupa.  Istaknuto je i da je on u junu 2001. godine, tri mjeseca prije napada na Svjetski trgovinski centar, objelodanio informaciju da postoji plan za operaciju pod lažnom zastavom, tvrdeći da će Osama bin Laden biti samo žrtveno jagnje.

Međutim, iako Naša Borba koristeći Kuperove javne istupe i citate iz knjige, sugestivno djeluje na čitaoce, činjenice o načinu na koji je “teoretičar zavjere” izgubio život su nepobitne.

I sam portal Naša borba u tekstu navodi da je Milton Vilijam Kuper stradao u vatrenom obračunu sa policijom.

“Kuper je 5. novembra 2001. fatalno ranjen od strane policajca u Arizoni, nakon što se sukobio sa policajcima koji su pokušali da ga uhapse. Federalne vlasti su navele da je Kuper izbegavao hapšenje još od 1998. godine, kada je za njim izdata poternica zbog izbegavanja poreza” piše pomenuti portal.

Los Anđeles Tajms je 7. novembra 2001. objavio,  da je nakon niza incidenata, oružanih napada i prijetnji lokalnom stanovništvu, policija  5. novembra došla da uhapsi Kupera koji nije želio da se preda već je upucao jednog njihovog službenika, nakon čega su oni uzvratili. Isti medij prenio je izjavu jednog zvaničnika koji je tvrdio da se Kuper zarekao da neće biti odveden živ.

SPLCje  5. Marta 2002. godine objavio i da su policajci imali sreće što su “na vrijeme” upucali  Kupera jer je, prema tvrdnjama njegovog poznanika pored ulaznih vrata držao kalašnjikov, pa je navodno,  moglo biti mnogo više žrtava.

Analizom  svih  pretraga  i objava kredibilnih medija,  dolazi se do jednostavnog zaključka.

Milton Vilijam Kuper nije ubijen zbog onog što je pisao i govorio, već je pokušavajući da oduzme tuđi život, izgubio svoj.

Zbog toga ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Nasa borba: Dezinformacija