Portal Nacionalist.rs se ponovo “probudio” pred izbore u Crnoj Gori, i kako se čini u narednim danima uslijediće objavljivanje dezinformacija i banalnih tvrdnji o izbornom procesu u našoj zemlji.  

U tekstu objavljenom  7. juna na pomenutom portalu navodi se: 

“LA CASA DE PAPEL“ IZLAZI NA IZBORE U CRNOJ GORI! U komšiluku jako zabavna predizborna atmosfera 

Građani Crne Gore će 11. juna na vanrednim parlamentarnim izborima moći da glasaju za „La casa de papel“! 

Ako ste pomislili da su likovi iz ove španske hit serije odlučili da se malo oprobaju u političkom životu, grdno ste se prevarili. Čini se da je ime ultrapopularne serije poslužilo jednom pokretu u Crnoj Gori kao inspiracija, te su odlučili da odmere svoje snage na predstojećim izborima. 

Tačno je da je pokret “La casa de papel” ranije predao listu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore koji će biti organizovani u nedjelju. Međutim, već je poznato da građani Crne Gore na izborima neće moći da izaberu tu listu.  

Državna izborna komisija (DIK) je konačno odbila 21. maja izbornu listu pomenutog pokreta koji nije ispravio nedostatke na koje je ta institucija prethodno ukazala. 

Nakon odluke DIK-e, pokret je uputio žalbu Ustavnom sudu, a koje je ta sudska istanca ocijenila kao neosnovanu

Na zbirnoj izbornoj listi za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore koju je DIK objavio se ne nalazi izborna lista “La Casa de papel”. 

Objavu portala Nacionalist ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article