Iako već odavno nije predsjednik SAD, Barak Obama je i dalje predmet dezinformacija, lažnih vijesti i teorija zavjere. Raskrinkavanje je već pisalo da je rođen u SAD a ne u Keniji, da kćerkama nije dao ime kako bi ispoštovao đavola itd. Obama nastavlja da bude inspiracija, a već neko vrijeme povlači se teorija da je on gej, te da je njegova supruga Mišel zapravo transrodna osoba.  

Kako bi “potvrdili” svoje tvrdnje, korisnici društvenih mreža iskoristili su jedan Obamin govor, koji je modifikovan, isječen i stavljen u pogrešan kontekst. U njemu Obama se obraća Majklu – navodno supruzi Mišel koja je, kako se to valjda insinuira, nosila to ime ranije.  

Originalni video zapravo je nastao 30-og septembra 2011, a tom prilikom Obama se nije obratio svojoj transrodnoj surpuzi, već je pomenuo sina admirala Majka Malena, Majkla. To je moguće potvrditi i iz transkripta govora koji je dostupan na sajtu arhive Obaminog predsjedničkog mandata. Bivši predsjednik tada je rekao:  

„Najviše od svega, admirale Malen, Debora, Majkl i ja takođe želimo da odamo priznanje Vašem sinu Džeku, koji je danas raspoređen. Svi ste izvanredno služili našoj zemlji.“ 

O ovom Obaminom govoru i pogrešno predstavljenom nastupu pisao je i Rojters.  

Politifact je takođe pisao o istoj temi. Njihov tim raskrinkavao je navode da je komičarka Džoan Rivers ubijena jer je razotkrila Obame. Pokojna Rivers rekla je 2014. da je Obama gej, a Mišel transrodna osoba. Riversova je preminula usljed komplikacija nakon medicinske procedure i teško da Obame imaju veze sa tim. 

Što se tiče Mišel Obame, svi relevantni podaci govore da je ona rođena kao Mišel LaVon Robinson, 1964. u Čikagu. 

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article