Vijest o Hrvatici Mariji Zadravec koja će braniti boje svoje zemlje u interesantnoj disciplini u Švedskoj podigla je dosta pompe u regionalnim medijima. Takmičenje koje se održava na sjeveru Evrope zagolicalo je maštu publike, čak toliko da je došlo i do dezinformacije. 

Naime, jedan regionalni portal objavio je tekst:  

Seks registrovan kao sport, počinje prvo Evropsko prvenstvo i nema predstavnika BiH 

Zatim su se pridružili korisnici društvenih mreža, koji su podijelili tekst i dodali komentare poput:  

Bruka i sramota da naša zemlja ne učestvuje na EURU!!! 
PS. Ko prenosi? 

Što smo ti mi iz BiH pehisti u 3pm 
Prvi put da se bez ikakvih kvalifikacija možemo negdje plasirati i ništa 
Vjerojatno se nisu mogli dogovorit iz kojeg će konstitutivnog naroda, ili manjina i graDŽanskih opcija, drugarica bit. 

Iako se u Švedskoj održava takmičenje u pomenutoj disciplini, seks u toj zemlji nije registrovan kao sport. Postojala je inicijativa i to od gospodina koji se zove Dragan Bratić, poznatijeg kao “strip king”, a koji drži nekoliko striptiz klubova. On je ranije podnio zahtjev nacionalnoj sportskoj federaciji, da registruje seks kao sport, ali je odbijen. Predsjednik te institucije, Bjorn Erikson, kratko je prokomentarisao za švedske medije:  

“Nadam se da će ova glupost brzo proći. Od nas je to jednoglasno – ne.” 

Iako seks nije prepoznat kao sportska disciplina u Švedskoj, izgleda da će se šampionat ipak održati. Zakazan je bio za osmi jun, ali je na Tviter stranici događaja saopšteno da će zbog određenih problema sve kasniti.  

Za šampionat su naročito bili zainteresovani mediji iz Indije, a da je u pitanju dezinformacija pisala je španska Maldita. 

Zbog jasne distinkcije da seks nije registrovan kao sport u Švedskoj, ali da je najavljeno takmičenje, pomenute objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article