Lažima u negiranje i relativizovanje genocida

1706

Svaka godišnjica genocida u Srebrenici budi nacionalističke duhove, pokreće priče kojima se genocid pokušava relativizovati i negirati.

Tako, svake godine, u danima oko 11. jula imamo i novi nalet dezinformacija.

Pored „standardnih“ načina negiranja genocida, o kojima smo takođe pisali, pribjegava se i prostim, za šire mase prijemčivim metodama relativizacije stradanja u Srebrenici.

Na Fejsbuku se nakon obilježavanja godišnjice genocida i sahranjivanja posmrtnih ostataka žrtava počela dijeliti fotografija djevojke sa cvijećem uz poruku:

„Ćerka Bakira izetbegovića polaže cveće u Srebrenici. vidi se da je potrešena“.

Naravno, na fotografiji nije ćerka Bakira Izetbegovića niti je u pitanju komemoracija u Potočarima.

Fotografija djevojke za koju se tvrdi da je Jasmina Izetbegović dijeli se na internetu, uglavnom na stranim sajtovima za odrasle, još od 2017. godine.

Djevojka na fotografiji izgledom nema puno sličnosti sa Jasminom Izetbegović čiju fotografiju možete pogledati na ovom linku.

S obzirom na to da je jasno da se na fotografiji ne nalazi ćerka Bakira Izetbegovića, da fotografija, osim neukusnog pokušaja relativizacije stradanja više od 8 hiljada civila, ni na koji način nije povezana sa Srebrenicom, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.