Ima neka lažna veza: Ubistvo predsjednika Haitija nije povezano sa vakcinama

986

Ubistvo predsjednika Haitija, Žovenela Moiza, nesvakidašnji je događaj koji je uzdrmao planetu.

U ubistvu kakvo se viđa samo u filmovima, Moiza su, kako se sumnja, ubili kolumbijski i američki plaćenici koji su uhapšeni ubrzo nakon te akcije.

Antivakseri, svakako, nijesu čekali ni trena da ubistvo predsjednika Haitija povežu sa pandemijom koronavirusa i vakcinama.

Kako smo ranije pisali, prvo su pokušali da Moizeovo ubistvo povežu sa smrtima političkih lidera drugih zemalja, tvrdeći da iza svega stoji Svjetska zdravstvena organizacija.

Ovoga puta, tvrdi se da je Haiti odbio vakcine i da je to zapravo uzrok smrti njihovog predsjednika.

To je na Fejsbuku podijelio kreator mnogih neistina o pandemiji i vakcini – Saša Borojević.

Sa njegovog profila je ovu objavu podijelilo više od 200 korisnika.

Kao što već možete pretostaviti – nije tačno da je Haiti odbio besplatne vakcine, već su tražili zamjenu vakcina.

Razloge za to tada je saopštio generalni direktor Ministarstva zdravlja Haitija, Lor Edrijen, navodeći da su tražili da im se obezbjjeđena AstraZeneka zamijeni drugom vakcinom zbog tadašnjih spekulacija o neželjenim efektima, raširenom strahu među stanovništvom, ali i – manjku kapaciteta i  infrastrukture koja je potrebna za čuvanje ovih vakcina.

Haiti je, ipak, nedugo nakon traženja zamjene, pristao da uzme AstraZeneku ali je isporuka, prema pisanju AP-a, kasnila.

Smrtnost od koronavirusa na Haitiju nije visoka, ali Doktori bez granica to pripisuju nedostatku kapaciteta za testiranje u toj zemlji, i navode da dostupni podaci ne prikazuju pravu sliku.

S obzirom na to da Haiti nije odbio vakcine, već tražio zamjenu i da se ubistvo predsjednika ne može dovoditi u vezu sa pandemijom, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.