Neutemeljene i senzacionalističke tvrdnje od trenutka pritvaranja sveštenika SPC zbog litije u Nikšiću pune stranice tabloidnih medija.

Takav tekst objavio je portal Sputnik  pod nazivom

„Vojna vozila i policijske patrole između Podgorice i Nikšića –Svi moraju da kažu kuda idu/video/“

U tekstu koji je objavljen 15. maja se navodi:

„Na izlazu iz Podgorice ka Nikšiću primijećen je od jutros veliki broj vojnih vozila. Na putu ka Nikšiću policija zaustavlja sva vozila, legitimišu vozače koji moraju da daju izjavu zašto tačno idu u Nikšić. Vojne i policijske patrole raspoređene su na dan kada bi uhapšeni vladika Joanikije i sveštenici trebalo da budu izvedeni pred sudiju. Građani Crne Gore već nekoliko dana protestuju zbog hapšenja vladike Joanikija u više gradova“

Tekst prate dva video snimka gde se na jednom vide vojna vozila koja su parkirana ispred jedne pekare, a na drugom snimku se vidi policijska patrola na putu.

Objavu Sputnika prenijeli  su brojni regionalni portali – Nezavisne, Srbininfo, Bl-portal, Informer, Prijedor24h, Objektiv ,Vidovdan, Alo, Srbijadanas, Kurir i Novi glas.

Povodom objave regionalnih medija zvanično se oglasilo Ministarstvo odbrane Crne Gore  koje istaklo da je u pitanju lažna vijest i da su vojni kamioni prevozili opremu iz privremenih bolnica koje su formirane zbog pandemije COVID-19.

“U tekstu koji je objavljen u srpskim tabloidima Kurir i Sputnjik, lažima i neistinama još jednom se pokušava širiti panika među narodom. Obavještavamo javnost da vojni kamioni koji se vide na snimku prevoze opremu iz privremenih bolnica. Nekoliko jedinica Vojske Crne Gore ovih dana je angažovano za tu aktivnost, kako bi se oprema dopremila u hangar na Kapinom polju. Vojska Crne Gore nastavlja predano da radi, kao sto je to uvijek činila, a posebno u prethodna dva mjeseca kada je bilo ugroženo zdravlje kompletnog stanovništva.” navodi se u reagovanju Ministarstva odbrane.

Tekst portala Sputnik ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objavu regionalnih portala – Nezavisne, Srbininfo, Bl-portal, Informer,prijedor24h, Objektiv,Vidovdan, Alo, Srbijadanas, Kurir, Noviglas ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Ovu ocjenu  dobijaju  medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj  drugog medija, a koji sadrži lažnu vijesti.Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijesti. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni  drugim  negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje  takvih sadržaja.

Sputnik: Lažna vijest | Nezavisne novine: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Srbin.info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | BL Portal: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Prijedor 24h: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Objektiv.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Vidovdan: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Kurir: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Novi glas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano