Pritvaranje sveštenika SPC iz Nikšića i protesti u više gradova koji su organizovani tim povodom iskorišćeni su za plasiranje više lažnih vijesti.

Jednu od njih obavile su beogradske Novosti u tekstu pod naslovom:

U tekstu se navodi:

Tekst Večernjih novosti prenijeli su Kurir, Espreso, Nezavisne, Informer, Srbijadanas, Alo.

Crnogorski mediji čiji su reporteri izvještavali sa lica mjesta prenijeli su informaciju da su  redari protesta pokazali novinarima snimak automobila podgoričkih registarskih oznaka na kojem se vidi da se iz njega izbacuju tri petarde i da potom automobil odmah odlazi.

I portal Sputnik je objavio informaciju i video iz kog se vidi da su iz automobila bačene obične petarde.

Konačno, Uprava policije je putem Tvitera saopštila da je informacija netačna:

U pisanju tekstova koji se odnose na vrlo osjetljive teme mediji bi trebali biti posebno obazrivi, a pogotovo ako izvještavaju sa lica mjesta gde se njihovi izvještači mogu  uvjeriti o pravom stanju  nekog događaja

Objave Novosti ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objavu Kurira, Espresa, Nezavisnih, Informera, Srbijadanas i Alo dobijaju ocjenu  “prenošenje lažne vijesti”. Ovu ocjenu  dobijaju  medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj  drugog medija, a koji sadrži lažnu vijesti.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 08.02.2021.

Novosti: Lažna vijest | Nezavisne novine: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Kurir: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Espreso: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano