Izborni dan u Crnoj Gori su obilježile brojne lažne vijesti na društvenim mrežama i portalima.

Jednu od njih objavio je portal „Udar“ u tekstu sa naslovom

“POTEZ IZ OČAJA Koalicija „Za bolju budućnost Crne Gore“ svjesna da gubi izbore, prelazi na plan „B“ – spremaju lažne nepravilnosti i pritužbe kako bi poništili rezultate izbora!”

 U tekstu se navodi:

Portal Udar je u potpunosti plasirao čitaocima činjenično pogrešne informacije, jer se od svega navedenog u tekstu ništa nije desilo. Opoziciona lista “Za budućnost Crne Gore”  tokom izbornog dana nije se u javnosti oglašavala sa bilo kakvim informacijama iz kojih bi se naslutio “plan B” koji se u tekstu navodi, već je u prvom obraćanju javnosti u  večernjim satima izašla sa informacijama o pobjedi opozicije na parlamentarnim izborima.

Autori  teksta  netačno su naveli čak i naziv koalicione liste koja je okupljena oko Demokratskog fronta, pa su umjesto pravog naziva “Za budućnost Crne Gore” u tekstu koristili naziv “Za bolju budućnost Crne Gore”.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Udar: Lažna vijest