Najavljenih incidenata u izbornoj noći nije bilo

Društvenim mrežama je tokom izbornog dana, 30. avgusta, dijeljeno upozorenje građanima da Demokratska partija socijalista, u slučaju izbornog poraza, priprema nerede u Podgorici, Nikšiću i Budvi. Obavještenje građanima dijeljeno je u mnogim Facebook grupama od kojih pojedine imaju i više od 30.000 članova. i od strane građanskih aktivista.   Ovakva informacija bila je jedna od …

2183

Društvenim mrežama je tokom izbornog dana, 30. avgusta, dijeljeno upozorenje građanima da Demokratska partija socijalista, u slučaju izbornog poraza, priprema nerede u Podgorici, Nikšiću i Budvi.DPS je spremio sledeći scenario, po svemu sudeći ako izgube izbore i kad opozicija objavi rezultate, očekuju da će narod da izađe na ulice da proslavlja pobjedu, spremili su tri grupe navodno Srpskih ekstremista koji će paliti Crnogorsku, NATO i EU zastave i koji će da prave nerede, jedna grupa u Nk, druga u Budvu, treća u Pg.

Obavještenje građanima dijeljeno je u mnogim Facebook grupama od kojih pojedine imaju i više od 30.000 članova. i od strane građanskih aktivista.  

Ovakva informacija bila je jedna od brojnih dezinformacija koje su tokom izbornog dana plasirane putem društvenih mreža i medija, za čiji je demant bilo potrebno samo vrijeme, odnosno nekoliko sati.

Nakon što su biračka mjesta zatvorena u 20 sati, a prvi rezultati pokazali da DPS i potencijalni koalicioni partneri nemaju većinu, pristalice opozicije okupile su se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje su slavili, a potom u kolonama automobila kružili ulicama glavnog grada. Slično slavlje organizovano je i na nikšićkim ulicama, kao i ispred štaba koalicije okupljene oko Demokratskog fronta u Budvi.

Ni u jednom od ta tri grada nije bilo najavljenih incidenata – paljenja crnogorske, EU i NATO zastave. Panika širena putem društvenih mreža bila je nepotrebna, jer se najavljeni ekscesi prosto nijesu dogodili. Da je izborni dan u Crnoj Gori protekao mirno, potvrdila je i Evropska mreža organizacija za monitoring izbora (ENEMO).

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Milica Kovačević

Objavljeno:

03/09/2020

Ocjena:

Lažna vijest