Još jedan u nizu lažnih medijskih navoda o proticanju izbornog dana u Crnoj Gori, za metu je imao i podgoričke vatrogasce.

Portal Glas Javnosti objavio je 29.08. tekst sa naslovom:

Skandalozno! Crnogorske vlasti se spremaju kamionima da gaze narod!

U tekstu se navodi:

Eksponenti Đukanovićevog režima su izdali nalog vatrogasnoj službi u Podgorici da svoje vatrogasne kamione oklopi i opremi za “razbijanje demonstracija”, između ostalog i na taj način što će se na prednji deo vozila montirati posebno izrađene metalne konstrukcije, koje omogućavaju da se vozila efikasno “zaleću u masu”.

Raskrinkavanje je kontaktiralo i Gorana Jankovića, komandira Službe zaštite i spašavanja Podgorice, koji je navedene tvrdnje oštro demantovao:

Radi se o notornoj laži, usmjerenoj na urušavanje ugleda službe. Mi imamo svoje nadležnosti i ova služba nije niti će ikad napadati građane.

Tekst je kasnije uklonjen sa portala Glas Javnosti.

O lažnim navodima iz ovog teksta pisao je i Digitalni forenzički centar.

Podsjećamo da je izborni dan u Crnoj Gori prošao bez incidenata, sa obje strane.

Kako je zvanična institucija demantovala optužbe portala Glas Javnosti, njihovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Glas javnosti: Lažna vijest