Društvenim mrežama ne prestaju da se šire teorije zavjere o korišćenju adrenohroma (sredstvo za zaustavljanje krvarenja) u svrhu podmlađivanja, a koji se navodno dobija iz krvi ubijene djece koje se prethodno terorišu.

U jednoj od takvih objava se navodi da su mnogi iz Srbije su počeli da koriste adrenohrom za podmlađivanje koji se dobija na tri načina od kojih je najefikasniji onaj iz krvi ubijenog djeteta.

U objavi piše:

Adrenohrom se ne dobija po receptu  koji se navodi  u ovoj  fejsbuk objavi.  “National Library of Medicine”  objašnjava da je riječ o hemijskom jedinjenju koje se dobija oksidacijom adrenalina koje se u laboratorijama sintetiše uz pomoć srebro-oksida koji se koristi kao oksidaciono sredstvo. Njegova glavna primjena u medicini je zaustavljanje krvarenja, pošto spada u grupu antihemoragika.

Sličnim objavama na fejsbuku o adrenohromu bavio se portal Istinomjer koji je objavio da priča o zlostavljanju i ubijanju djece kako bi se dobila “droga za podmlađivanje” vodi porijeklo iz 2016. godine kada se raširila teorija zavjere poznata kao “picagejt”, nastala nakon što je “Vikiliks” objavio mejlove visokih funkcionera Demokratske partije SAD.

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o teorijama zavjere o adrenohromu, kao i hrvatski portal za provjeru činjenica Faktograf.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere