AI fotografije – novo oružje za širenje anti-EU narativa 

190

Švajcarska je odnijela pobjedu na ovogodišnjoj Evroviziji, iako su mnogi na tronu vidjeli hrvatskog predstavnika, Baby Lasagnu. Samo glasanje je izazvalo neke kontroverze, a njih nije falilo ni tokom cijelog hepeninga. Na društvenim mrežama, ali i u medijima spočitavalo se učešće Izraela, holandski predstavnik je diskvalifikovan, Irci su na sebe nanijeli mnogo gnijeva zbog simbolike… Sve u svemu – Evrovizija nije bila dosadna.  

Dok se kontroverze zbrajaju, društvenim mrežama kruži fotografija koja se naslanja na čudnjikave priče iz Malmea. Na fotografiji: pet provokativno obučenih muškaraca koji navodno poziraju ispred evrovizijskog panoa, a fotografiju prati tekst: (1, 2, 3) (arhivirano: 1, 2

EU nema alternativu 

Fotografija je za kratko vrijeme dobila veliku pažnju i podijeljena je više od 100 puta. Malo je reći da se u komentarima nižu uvredljive poruke…  

Međutim, ova fotografija je po pisanju kolega iz Myth detector-a, ali i po našem istraživanju, nastala uz pomoć vještačke inteligencije (AI). Alati koji prepoznaju AI generisani sadržaj kažu da je najvjerovatnije u pitanju upravo to – djelo kompjuterskog algoritma, na osnovu inputa. 

Kako primjećuje Myth detector:  
 
“… ruke i prsti prikazani su nerealni i srasli. Osim toga, natpisi na transparentu su nejasni i nedovršeni.” 

Foto: prtsc/mythdetector.ge

Tome treba dodati i da se dubljim promatranjem može zaključiti kao da su bar tri osobe u stvari – jedna jer imaju praktično iste konture lica, nosa, očiju, dok im je položaj usta takođe – gotovo identičan. 

Opis objave jasno govori da se potencira narativ o “dekadentnom zapadu” o kojem Raskrinkavanje iznova i iznova piše. Međutim, ostaje nejasno kakve veze bi hipotetička trupa sa fotografije imala sa Evropskom unijom, uzimajući u obzir da se na evrovizijskom takmičenju nadmeću i države van EU bloka. Možda su ovi izmišljeni momci mogli doći i iz Jermenije, Moldavije, pa ko zna – možda i iz Crne Gore.  

S obzirom na to da nijesu ni iz jedne od pomenutih zemalja, kao ni iz bilo koje EU članice, jer jednostavno ne postoje, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article