Rusko “čitanje bukvice” zapadnim ambasadorima – bez utemeljenja 

72

Vladimir Putin je dobio još jedan mandat na mjestu predsjednika Rusije. Inaugurisan je sedmog maja, a evidentan je bio izostanak zapadnih zvaničnika na ceremoniji, mahom zbog ruske agresije na Ukrajinu. Od članica EU, na inauguraciji su bili predstavnici Francuske, Slovačke, Mađarske, Grčke i Kipra. 

S obzirom na to da brojne zemlje dovode u pitanje legitimitet izbora na kojima je Putin ponovo bio neprikosnoven, neki korisnici društvenih mreža plasirali su teoriju da je ruski pritisak jači od politike. U jednoj objavi kaže se: (arhivirano: ovdje

Nakon tridesetominutnog čitanja bukvice francuskom i britanskom ambasadoru u Moskvi poslije čega su obojica izašli vidno uznemireni iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, i Vašington je zvanično saopštio da priznaje legitimitet ruskih izbora i Vladimira Putina za predsjednika Ruske Federacije. 
Prvo je francuski predsjednik Emanuel Makron obavijestio svjetsku javnost da Francuska priznaje Putina za legalno izabranog predsjednika Rusije i da će čak poslati svoje predstavnike na njegovu inauguraciju. 
Sjedinjene Američke Države su obavijestile javnost da priznaju Putina kao predsjednika ali da neće slati delegaciju na njegovu inauguraciju. 
London se još uvijek nije oglasio. 

Da li je neko nekome čitao bukvicu i ko je bio uznemiren u Moskvi, teško ćemo saznati. Ono što znamo je da je predsjednik Francuske, Emanuel Makron, rekao da Pariz ne traži “smjenu režima u Moskvi”. Ali, odnosi dvije zemlje su zategnuti i zbog toga što Francuska optužuje Rusiju za miješanje u Evropske izbore, koji su u junu. Kako god, francuski ambasador, Pjer Levi, prisustvovao je inauguraciji. 

SAD, Velika Britanija i brojni drugi bojkotovali su događaj.  

Iz Vašingtona je saopšteno da neće poslati predstavnika jer izbore smatraju nedemokratskim, a portparol Stejt Dipartmenta, Metju Miler je rekao:  

“Mi svakako te izbore ne smatramo slobodnim i poštenim, ali on je predsjednik Rusije i nastaviće u tom svojstvu“. 

Iz Londona su ponovili da osuđuju ruski napad na Ukrajinu.  

Iz svega navedenog jasno je da zapadne sile nijesu poklekle pod pritiskom Kremlja, kako se može pročitati iz sporne objave, dok je neke od navoda teško ili nemoguće provjeriti. Zbog toga ona dobija ocjenu – neutemeljeno. 

Ocjenom „Neutemeljeno“ označeni su medijski izveštaji koji se ne baziraju na jasnom izvoru i za koje se istraživanjem ne može utvrditi ko su izvori za tvrdnje iznete u članku.

In this article