Ruka ruci: Bajden se nije rukovao sa vazduhom

3437
bajden-dezinformacija

Poznate i uticajne ličnosti su danas naizbježno izložene ispitivanju svake riječi i postupka, pa se može reći da su uvijek pod lupom novinara, a time i cjelokupne javnosti. Međutim, u eri društvenih mreža i ubrzanog širenja dezinformacija, njihovi postupci često budu na meti raznih manipulatora. 

Jedna od tih ličnosti je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden. U prethodnom periodu često je bio na udaru medija, jer je imao razne momente, od toga da je padao dok se peo uz stepenice aviona, do toga da je odmarao oči ili drijemao na klimatskom samitu u Glazgovu. Sada su mediji prenijeli da se Bajden “rukovao sa vazduhom”.

Novi GAF američkog predsjednika: Bajden se rukovao “sa vazduhom” – naslov je portala Kolektiv.me.

Istu vijest su prenijeli portali Standard, Radio Berane, Mondo, VolimPodgoricu, Adria.tv, Pink.rs, Nova.rs, Espreso, Novosti, Informer, B92

Taj potez ruke predsjednika Bajdena, nakon govora u Sjevernoj Karolini, postao je tema ismijavanja za njegove republikanske političke oponente, pa je video postao popularan.

Predsjednik SAD, Džozef Bajden je 15. aprila održao četrdesetominutni govor na Poljoprivrednom i tehničkom univerzitetu u Grinsborou. Nakon završetka, što možete pogledati na samom kraju video snimka, Bajden se okrenuo od govornice i ispružio ruku na jednu, a potom i drugu stranu. Kada pogledate video snimak i položaj publike, možete vidjeti da je dio studenata za vrijeme govora bio iza predsjednika Bajdena i govornice, sa njegove lijeve i desne strane.

Analizirajući snimak, dolazimo do zaključka da se Bajden nije, kako to mnogi tvrde, rukovao sa vazduhom, već da je odao počast publici koja mu je aplaudirala i koja se nalazila iza njega, sa lijeve i desne strane.

Objavu su analizirali i fakt-čekeri iz International Business Times-a.

Zbog svega toga, ovoj objavi dajemo ocjenu „manipulisanje činjenicama“.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 05.09.2022.

Portal Novosti.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 14.2.2023.

Portal Adria.tv objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 18.4.2023.

Portal Espreso.co.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 27.6.2023.

Portal Mondo.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article