Nekadašnjeg lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka, targetiraju srpski mediji zbog nečega što, zapravo, nije rekao. Čak se ne može ni naslutiti iz tvita, koji mu se pripisuje… 

B92 je objavio tekst, pod naslovom:  

Mediji: Čanak preti Srbima oružjem koje stiže Prištini  

Potom su ga podijelili korisnici društvenih mreža, koji kažu:  

Da li je ovo normalno? 
Zašto nadležni ne reaguju? 

Jedini koji je išao u Ukrainu da se uveri ima li tamo rata i bio zarobljen 

U tekstu piše:  

Bivši lider LSV Nenad Čanak, postavio je na društvenoj mreži “Iks” zabrinjavajuću poruku, u kojoj preti Srbima, prenose mediji. 
Čanak je pozirao sa oružjem džavelin. 
O čemu je reč pogledajte na fotografiji. 

B92 ne precizira koji su to “mediji” koji prenose navodno zabrinjavajuću Čankovu poruku.  

Na mreži X, korisnik potpisan kao Nenad Čanak, a pod username-om XXLTulip, objavio je 16-og januara fotografiju na kojoj se vidi kako političar na ramenu nosi nešto nalik raketnom lanseru. Fotografiju prati opis:  

“Imao sam u Ukrajini priliku da vidim kako izgleda tenk posle susreta sa Javelinom. A imao priliku i da naučim kako se rukuje njome. Obuka za korišćenje se može obaviti za pola sata. Ako (kada?) u Prištinu stignu Javeline, mnogo toga se trenutno menja.” 

Nikakve prijetnje, naročito usmjerene Srbima, u ovoj objavi nema. Pokušaj da se ospori ovaj post naslanja se na informaciju da će SAD prodati Kosovu antitenkovske rakete “Javelin” i prateću opremu za 75 miliona dolara. 

U opisu jedne od objava u kojima je sadržana ova vijest kaže se još da je Čanak bio zarobljen prilikom posjete Ukrajini. Raskrinkavanje je već dokazivalo da to – nije tačno.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article