Bez dokaza da je francuski ministar zdravlja priznao da nije vakcinisan

480

Francuski ministar zdravlja, Fransoa Braun, izuzetno je aktivan u promovisanju mjera protiv koronavirusa. Ipak, na društvenim mrežama mu se pripisuju priznanja, za kojih nema dokaza, a sve prati antivakcinaški narativ.

Na vaskrsloj stranici dežurnog dezinformatora regiona priložena je fotografija na kojoj se, navodno, nalazi Braun, koji prima vakcinu. “Navodno”, jer obrnutom pretragom nije moguće doći do originalne fotografije. Pored nje na francuskom jeziku piše: “Jedino rješenje! Vakcinacija”. Ali, sporni post mijenja tok priče:

Francuski ministar zdravlja je priznao da nije vakcinisan. Zaboravio na svoj tvit iz 2021.

Pretragom Tvitera, do naloga sa fogtografije – @fbraun55 nemoguće je doći. Braun trenutno koristi nalog @FrcsBraun. Nalog je otvoren početkom jula 2022, otprilike u isto vrijeme kada je postao ministar zdravlja Francuske. Pretragom njegovog Tviter naloga moguće je doći do više postova u kojima poziva na vakcinaciju. Jedan od njih glasi:

Suočeni sa sedmim talasom, mjerim svoju odgovornost: da zaštitim Francuze i naš zdravstveni sistem. Apelujem na odgovornost svih da obuzdamo epidemiju: hajde da nosimo maske na mjestima gdje je gužva, pronađemo prave reflekse i vakcinišemo se kada smo slabi.

Na drugoj strani, pretragom nije moguće doći do dokaza da je Braun priznao da nije vakcinisan.

Ono što jeste tačno je da se Francuska suočava sa novim talasom kovida. Takođe, Fransoa Braun je opet pozvao na vakcinaciju I poručio da neće biti neodlučan ukoliko se pokaže da Francuzi moraju opet nositi maske.

Uzimajući u obzir izvor ovog posta, kao i priložene činjenice do kojih je moguće doći, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article