U virtuelnom prostoru se kontinuirano gradi narativ da Ukrajina izigrava žrtvu u geopolitičkim odnosima i da se svijetu pogrešno percipira žrtve, ali i one koji brane svoju državu.

Sredstvo za potvrđivanje te teze su, naravno, dezinformacije, pa se koriste fotografije sa vježbi, o čemu je tim Raskrinkavanja pisao, a nerijetko i recikliraju stare fotografije.

Posljedni primjer je objava korisnika Fejsbuka, koji konstatuje:

“Rusija nema potrebe da demonizuje branioce Ukrajine, jer oni sami čine sve za ovo. Evo, na primjer, šta se dešava na ulicama u Širokinu posle racije Azova na domove lokalnog stanovništva. Nacisti pale ikone pronađene kod mještana.”

Uz objavu su podijeljene i tri fotografije koje prikazuju neizgled pripadnike vojne jedinice u trenutku dok uništavaju ikone.

Rezultati obrnute pretrage fotografija vodi do jula 2015. godine, kada su fotografije nastale.

Više medijskih u Rusiji potvrđuje da je fotografija iz 2015 i tvrdi se da su njoj pripadnici vojne jedinice “Azov”.

“Militanti ukrajinskog dobrovoljačkog bataljona „Azov”, koji se nalazi u Širokinu, „proslavili” su dan Krsne slave Rusije na svoj način. Internetom kruže fotografije na kojima se vide militanti iz Azova kako pale ikone. Ljudska lica su prekrivena naslaganim slikama zidova od cigle. U natpisu ispod fotografije stoji „Azov u Širokinom”, ali urednici „Narodnih vijesti” nisu uspjeli da pronađu identifikacione oznake i ševrone bataljona”, navodi se u tekstu iz 2015 .

O navodnom paljenju ikona od strane Azova pisali su, takođe 2015, i pojedini mediji izvan Ukrajine i Rusije, a istim fotografijama su, 2016. i 2019. godine dokumentovani različiti navodi o Azovu i njegovim pripadnicima.

Azov je ektremno-desničarska pješadijska jedinica koja broji oko 900 volontera, a čiji članove međunarodni mediji nerijetko karakterišu kao ultranacionaliste, optužujući ih za neonacističku ideologiju.

“Jedinica je inicijalno formirana kao volonterska grupa u maju 2014. godine, sastavljena od ultra-nacionalističke bande ukrajinskih patriota i Neo-nacističke grupe Socijalne Narodne skupštine. Obije grupe su okupljene oko ksenofobičnih i neonacističkih idealima i evidentirani su fizički napadi na migrante, romske zajednice i ljudi koji se protive njihovim stavovima”, pisala je Al-Džazira.

Prema pisanju medija, pripadnici Azova su se borili na prednjim linijama protiv pro-rusnih separatista u Donjecku, istočnom regionu Ukrajine.

“Nekoliko mjeseci nakon preuzimanja strateškog lučkog grada Marijupolja od ruskih separatista, jedinica je zvanično integrisana u Nacionalnu stražu Ukrajine 12. novembra 2014. godine, uz pohvale tadašnjeg predsjednika Petra Porošenka”.

Dakle, fotografije na kojoj vidimo spaljivanje ikona nije iz aktuelnog sukoba koji je započet ruskom agresijom na Ukrajinu. Zbog toga ova objava dobija ocjenu reciklaža.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article