Ista meta, isto odstojanje. Ovako bi se, najkraće, mogao opisati fenomen ponavljanja istih dezofnormacija za koje je dokazano da su dezinformacije.

„Snaga Rusije može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina. Oni koji žele to da urade, ne samo da ih moraju odvojiti, već Ukrajinu moraju suprotstaviti Rusiji, zakrviti dva dela istog naroda i gledati kako brat ubija brata. Da bi to ostvarili potrebno je pronaći i odgojiti izdajnike među nacionalnom elitom i uz pomoć njih izmeniti samosvest jednog dela velikog naroda do takvog nivoa da mrze sve rusko, da mrze svoj rod, a da to ni ne znaju. Ostalo će učiniti vreme. Oto fon Bizmark (1815-1898)“, citat je koji vrlo često „ispliva“ na Fejsbuku.

Ipak, ovaj citat nije tačan i to iz prostog razloga – čuveni njemački kancelar uopšte nije mogao čuti za Ukrajinu.

Doktor Ulf Morgenštern, istraživač u Bizmark Fondaciji ispričao je za DW da ne postoji nijedna zabilješka, transkript, govor, pismo ili memoari Bizmarkovih savremenika u kojima se pominje bilo što slično tvrdnjama iz citata. Štaviše, rekao je Morgenštern u svojim memoarima, njemački kancelar je govorio o predviđanjima „rasparčavanja Rusije“, i nije odobravao tu ideju, a očigledno nije ni pominjao Ukrajinu. Razlog zbog kojeg Bizmark nije mogao izreći ovaj citat je, kako su za DW objasnili istoričari, to što Bizmark nije ni mogao čuti za pojam “Ukrajina”. 

Ovakve objave analizirao je i Radio Slobodna Evropa koji je u svom tekstu objasnio da se ime „Ukrajina“ počinje koristiti tek poslije Bizmarkove smrti.

Ovim citatom bavili smo se ranije, kao i kolege iz Istinomera.

Zaključak je isti – u pitanju je lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article