Bijela kuća nije priznala postojanje „kemtrejlsa“

967

Informaciju da će administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena sprovesti petogodišnji plan istraživanja za proučavanje načina modifikacije količine sunčeve svetlosti koja stiže do Zemlje kako bi se privremeno ublažili efekti globalnog zagrijevanja teoretičari zavjere iskoristili su da još jednom plasiraju svoje teoriju o zaprašivanju hemikalijama iz vazduha, koja je poznata pod nazivom „kemtrejls“(chemtrails).

Sve to uprkos činjenicama da se kemtrejlsi mogu naći samo u teorijama zavjere, o čemu smo pisali više puta.

Naime, portal Provjeri.hr objavio je tekst u vezi petogodišnjeg plana SAD-a pod naslovom:

„Bijela kuća konačno priznala Chemtrailsi nijesu nikakava teorija zavjere-gromoglasna šutnja mejnstrim medija“, a članak je svoje mjesto našao i u objavama na Fejsbuku.

U tekstu ovog portala se, između ostalog, navodi:

„Bajdenova administracija objavila je 5-godišnji plan za istraživanje “chemtrailsa”, posebno koristeći ih u borbi protiv klimatskih promjena.

„U Zakonu o konsolidiranim izdvajanjima iz 2022.godine, Kongres je uputio Kancelariju Bijele kuće za politiku nauke i tehnologije (OSTP), u koordinaciji s relevantnim saveznim agencijama, da razvije petogodišnju – ‘naučnu procjenu solarnih i drugih brzih klimatskih intervencija u kontekstu kratkoročnih klimatskih rizika i opasnosti“, objavila je Bijela kuća.

Geoinženjering, sastav tehnika modificiranja klime, odbacili su vlade i mediji kao teoriju zavjere uprkos tome što je praksa bila u primjeni destinama godina”

Međutim, tvrdnja da je aktuelna američka administracija priznala kroz najavljeni petogodišnjeg plana istraživanja da kemtrejls nije teorija zavjere nije tačna.

To potvrđuje analiza AP-ovog tima za provjeru činjenica. kome su stručnjaci kazali da se ideja za „stratosfersko ubrizgavanje aerosoli“, kao koncepta postavljanja materijala u atmosferu kako bi reflektovala sunčeva svjetlost dalje od Zemlje istražuje, ali se trenutno ne koristi.

AP je analizirao, između ostalog, CNBC–ov  tekst o federalnom planu za istraživanje tehnologije.

„Izvještaj CNBC-a razmatra plan Bijele kuće za proučavanje načina da se smanji količina sunčeve svjetlosti koja stiže do Zemlje, u nastojanju da se bori protiv globalnog zagrijavanja. Donošenjem federalnog zakona o izdvajanjima ranije ove godine, Kongres je naložio saveznim agencijama da koordiniraju sa Kancelarijom za nauku i tehnologiju Bijele kuće kako bi razvili petogodišnji plan za procjenu upotrebe takvih solarnih i klimatskih intervencija. Jedna od mogućnosti, o kojoj se govori u izvještaju CNBC, je upotreba ubrizgavanja aerosola u stratosferu, ideja preuzeta iz klimatskih efekata velikih vulkanskih erupcija“, objasnio je AP.

Ove erupcije emituju sumpor u atmosferu, gdje se pretvara u „visoko reflektivne mikroskopske kapljice“, rekao je za AP Ben Kravic, asistent profesora nauka o zemlji i atmosferi na Univerzitetu Indijana.

„Te kapljice sumpora „reflektuju malo sunčeve svjetlosti nazad u svemir i to malo hladi planetu“, rekao je on u e-poruci. „Stratosfersko ubrizgavanje aerosoli je izgrađeno na toj ideji – ako priroda može da ohladi planetu, možda to možemo da uradimo namjerno.Ideja nije bez rizika, dodao je Kravic, a poenta istraživanja je da donosioci odluka mogu da odvagaju da li da koriste takvu tehnologiju. „Trenutno to niko ne radi“, rekao je on. „Količina aerosola koja bi trebalo da se stavi u stratosferu da bi se primjetno promijenila klima je reda veličine miliona tona. Da neko to radi, svi bi znali”, prenosi AP izjavu Kravica.

Dejvid Kit, profesor Univerziteta Harvard koji istražuje ovu oblast, poznatu kao solarni geoinženjering, takođe je rekao za AP da je ovo „rasprava o tehnologiji koja je moguća, ali se sada ne koristi“.

Pošto nije tačno da je Bijela kuća priznala postojanje „kemtrejlsa“, već treba da se razvije petogodišnji plan istraživanja koji bi razmotrio ideju upotrebe hemikalija, odnosno, aerosoli u stratosferu, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.