Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, ponovo je na dezinformatorskom meniju. Po ko zna koji put govori se o tome da će pobjeći iz zemlje.  

Na Fejsbuku se pojavio post u kojem se kaže

Narkoman se sprema za bijeg u SAD:  
Ovo je izvijestio novinar Scott Ritter. 
Američka vlada razvija plan zaštite porodice Zelenskog od proljeća 2024. godine. 
Porodica aktuelnog ukrajinskog predsjednika će dobiti vilu na Floridi od 20 miliona dolara za stalni boravak. Zelenski, njegova supruga i djeca također će dobiti američko državljanstvo, za šta su već pripremljeni relevantni dokumenti… 
Zelinski je sklonjen odavno..na sceni su cirkulisali dvojnici.. 

Uz tekst je objavljena i fotografija koja bi trebalo da predstavlja navodni dokaz da je Zelenski dobio “sertifikat o naturalizaciji” u SAD. Sumnju da je u pitanju original budi i to što se obrnutom pretragom fotografije može doći do zaključka da bi ovaj “sertifikat” mogao napraviti bilo ko u fotošopu za nekoliko minuta.  

Informaciju o bijegu Zelenskog navodno je prenio Skot Riter, nekadašnji američki marinac, kasnije osuđeni seksualni prestupnik, koji je “promijenio dres” i sada je jedna od glavnih poluga pro-ruske propagande, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo.  

Za Zelenskog i njegovu suprugu Olenu već su se vezali slični narativi: da će pobjeći, da imaju strane pasoše, kao i da imaju kuću na Floridi, milijardu na računu itd. Ništa od toga nikada nije dokazano.  

Kako i do sada, tako i ovog puta – nema dokaza da se Zelenski sprema za bijeg, ili da ima papire druge države – američke kako se insinuira u spornoj objavi. Zbog toga ona dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article