Vijest o nestanku dvogodišnje djevojčice Danke Ilić u srpskom gradu Boru, potresla je cijeli region. 

Javnost u Srbiji, ali i susjednim zemljama željno iščekuje pozitivan rasplet cijele situacije i povratak djevojčice svojoj kući. Ipak, za sada nema naznaka takvog ishoda, a uprkos tome, neki mediji i pojedinci koriste tešku situaciju kako bi dezinformisali javnost, skupljali klikove i širili svoj uticaj kroz teorije zavjere i ničim potkovane “stručne analize”. 

Tako je portal Glas javnosti objavio članak (arhivirano ovdje) u kojem tvrde da je djevojčica pronađena živa i zdrava. 

“Glas javnosti nezvanično je saznao da je mala Danka pronađena, kako tvrdi naš izvor. Naš izvor tvrdi da je devojčica pronađena živa i zdrava”, navodi se u članku. 

Ovaj post podijeljen je i na fejsbuk stranici portala, gdje je primjetan veći broj komentara. 

Osim toga, oni su objavili još jedan članak koji navodno dokazuje istinitost prethodnog. 

“Izjava BOROJEVIĆA POTVRĐUJE NAŠU INFORMACIJU O MALOJ DANKI”, naslov je teksta u kojem citiraju Sašu Borojevića, osobu poznatu po širenju lažnih vijesti i teorija zavjere putem društvenih mreža. 

Borojević je takođe podijelio objavu portala Glas javnosti u kojoj se navodi da je djevojčica pronađena. 

Uprkos navodnoj potvrdi, Borojević nije iznio činjenice koje bi potkrijepile navode o pronalasku djevojčice i njenom stanju. Takođe, ne postoje ni posredni ni neposredni dokazi koji u ovom momentu mogu da potvrde navode portala “Glas javnosti”. 

Sa druge strane, povodom ovoga i potencijalno sličnih članaka, oglasio se MUP Srbije. 

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom slučaja nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom”, navedeo je u saopštenju MUP-a koje je prenio B92. 

Činjenice, ali i upozorenja medijima iz MUP-a su naglasili i u odgovoru na upit portala Kurir

“Apsolutno nije tačno da je Danka Ilić pronađena, uputili smo apel svima koji su uključeni u tok ovog slučaja da neprovjerenim informacijama ne remete istragu”, rečeno je iz MUP-a za Kurir. 

Uzimajući u obzir navode relevantnih nadležnih organa, zaključujemo da još uvijek nema potvrde o pronalasku djevojčice koja je nestala u okolini Bora. 

Senzacionalizam, zloupotrebe i neetičko izvještavanje 

Osim lažnih vijesti koje su objavljene u kontekstu ove teme, primjetno je i da pojedini mediji i korisnici društvenih mreža na krajnje prizeman način krše novinarski kodeks, objavljujući klikbejt naslove zarad podizanja čitanosti. 

Tako je portal Blic u jeku portage za dvogodišnjom Dankom, objavio članak pod naslovom “Pronađena nestala devojčica (2) u Australiji, policija tragala za njom dan i po”, iako na ovom portalu prethodno nije bila objavljena informacija o nestanku djeteta u Australiji.  

Takođe, šire se neprovjerene informacije o članovima porodice djevojčice, tvrdnje da je nestala djevojčica zapravo ista kao djevojčica čija je fotografija navodno objavljena na sajtu “Usvajanje djece iz Srbije” a brojni se služe i zlupotrebom ove situacije na način što dijele fotografije djevojčice, koju prate senzacionalističe tvrdnje, a koje dalje vode na linkove kreirane u marketinške svrhe. 

Objave “Glasa javnosti” i na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da je djevojčica pronađena ocjenjujemo kao lažne vijesti. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article