Ursula fon der Lajen ne potiče iz nacističke porodice 

178

Ponavljaju se narativi da predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, potiče iz nacističke porodice. Prethodno smo pisali o tome da ona nije u srodstvu sa Joakimom Adolfom Otom Georgom fon der Lajenom, koji jeste bio nacista. Ona je rođena kao Ursula Gertruda Albreht.  

Sada se na društvenim mrežama pojavila nova teorija, a na osnovu fotografije na kojoj se vidi kako se Adolf Hitler rukuje sa jednom ženom. Teoriju prate navodi poput:

Društvenim mrežama obišla je fotografija bake Uršule von der Leyen s Adolfom Hitlerom.  

Djed predsjednice Europske komisije bio je SS general Karl Albrecht Oberg. U rujnu 1941. Karl Albrecht Oberg imenovan je “šefom SS-a i policije” (SSPf) u oblasti Radom u Poljskoj, gdje je promovirao istrebljenje Židova i Slavena te čišćenje Poljaka. 

Iako je zvanično porijeklo fotografije za sada nepoznato, ona se može naći na sajtu Getty images. U opisu piše:  

1937: Adolf Hitler se rukuje sa tradicionalno obučenom seljankom tokom posjete Bakeburgu 

Osim  navodne “bake” fon der Lajenove, navodi da je njen djed bio SS general Karl Albreht Oberg takođe nijesu tačne.  

Prema pisanju Mythdetector-a, neko je pogrešno povezao prezimena:  

“Takođe je netačna tvrdnja da je djeda Ursule fon der Lajen bio SS (Schutzstaffel – nezavisna paravojna organizacija u okviru njemačke nacističke partije) general Karl Albreht Oberg. On nema nikakve veze sa predsjednicom Evropske komisije. U objavama njegovo ime se miješa sa imenom pravog pradjeda fon der Lajenove – Fridriha Karla Albrehta, koji nije bio visoki SS oficir, već trgovac iz Bremena. „Albreht“ je srednje ime Karla Oberga i djevojačko prezime Ursule fon der Lajen.” 

Osim Mythdetector-a, porijeklom njenog djeda bavili su se i drugi fekt-čekeri (1, 2, 3). U analizama se, između ostalog, kaže: 

“AFP je pronašao podatke o fon der Lajenovoj u rodoslovnoj knjizi njemačkih porodica (Deutsches Geschlechterbuch) koja se čuva u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci. Knjiga potvrđuje da je djeda fon der Lajenove Karl Eduard Albreht bio ljekar i psiholog, a njegov pradjed Fridrih Karl Albreht trgovac i vlasnik kompanije „Fridrih Karl Albreht“. 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article