Džastinu Biberu nije vakcina izazvala Remzi Hantov sindrom

1428
remzi-hantov-sindrom-biber

Svjetska muzička zvijezda Džastin Biber je objavio da je obolio od rijetke bolesti pod nazivom Remzi Hantov sindrom (RHS) koji izaziva paralizu lica, što su teoretičari zavjere sa našeg govornog područja iskoristiti da plasiraju lažnu informaciju da je to oboljenje posledica vakcine protiv koronavirusa.

U objavi na Fejsbuku je podijeljen titlovani kratki video snimak u kome Biber govori o problem koji ima uz sledeći post:

Biber je na svom zvaničnom Instagram nalogu podijelio informaciju da je obolio zbog čega mora da otkaže javna gostovanja. On je naveo da mu je jedna strana lica paralizovana.

Remzi Hantov sindrom, ili RHS, je virusna infekcija koja inficira facijalni živac koji inerviše i kontroliše mišiće lica, a uzrokovan je istim virusom koji dovodi do pojave malih boginja.

Američka Nacionalna organizacija za rijetke poremećaje (NORD) objašnjava da ova bolest pogađa podjednako muškarce i žene.

Kada je u pitanju povezanost RHS sa  koronavirusom jedna naučna studija je pokazala da je ova bolest  dijagnostifikovana nakon primanja Fajzerove vakcine, kako prenosi portal Postgraduate medical Journal  (PMJ)  kod jednog  zdravog muškarca koji ima 37 godine, ali nakon aktivacije zostera.

Dalje je objašnjeno da je RHS povezan sa varicela zoster virusom i da je Američki sistem za izvještavanje o neželjenim događajima prijavio 232 neželjena događaja koja su povezana između harper zostera i vakcine protiv koronavirusa.

“RHS je rijedak kod pacijenata mlađih od 60 godina bez prethodne istorije harper zostera. Stoga je vakcinacija protiv COVID-19 vjerovatno bila stres koji izaziva reaktivaciju varicela zoster virusa”, objašnjeno je u članku.

Kako nema dokaza da je Džastin Biber obolio od RHS-a nakon vakcinacije ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article