Džastinu Biberu nije vakcina izazvala Remzi Hantov sindrom

1658
remzi-hantov-sindrom-biber

Svjetska muzička zvijezda Džastin Biber je objavio da je obolio od rijetke bolesti pod nazivom Remzi Hantov sindrom (RHS) koji izaziva paralizu lica, što su teoretičari zavjere sa našeg govornog područja iskoristiti da plasiraju lažnu informaciju da je to oboljenje posledica vakcine protiv koronavirusa.

U objavi na Fejsbuku je podijeljen titlovani kratki video snimak u kome Biber govori o problem koji ima uz sledeći post:

“Meni je njih stvarno žao. Ali, reklama za vakcinu je boli glava. Budite kao Džastin Biber i vakcinišite se i neka vam se pola glave parališe”, navodi se u objavi.

Biber je na svom zvaničnom Instagram nalogu podijelio informaciju da je obolio zbog čega mora da otkaže javna gostovanja. On je naveo da mu je jedna strana lica paralizovana.

“Ja imam Remzi Hantov sindrom i ovaj virus napada živac u mom uhu i moje lice i uzrokovao je paralizu moga lica, kao što vidite ovo oko ne trepće. Ne mogu se nasmješiti sa ove strane lica. Ova nozdrva se neće pomjeriti  tako da je puna paraliza na ovoj strani mog lica”, kazao je Biber, koji u objavi uopšte ne pominje vaacinaciju protiv koronavirusa.

Remzi Hantov sindrom, ili RHS, je virusna infekcija koja inficira facijalni živac koji inerviše i kontroliše mišiće lica, a uzrokovan je istim virusom koji dovodi do pojave malih boginja.

“Ako se virus reaktivira i pogodi facijalni živac, nastaje RHS. Nije tačno poznato zbog čega se virus reaktivira, ali se povezuje sa oslabljenim imunitetom. Ovo može biti posledica starosti, fizičkog i emotivnog stresa, HIV-a i pojave side, nedavne transplantacije nekog organa ili koštane srži, ili hemoterapije. RHS (takođe poznat i kao očni zoster) je virusna infekcija genikulatnog gangliona facijalnog živca koja se javlja kada infekcija herpes zosterom zahvati facijalni živac. RHS je obično povezan sa crvenim osipom i plikovima na području uha ili ušne školjke, a ponekad i na nepcu ili jeziku. Uzrokovan je reaktiviranjem herpes zoster virusa koji je prethodno kod pacijenta uzrokovao male boginje. Osim bolnog osipa herpes zostera, RHS može da dovede do facijalne paralize i gubitka sluha u uhu koje je pogođeno infekcijom. Dakle, virus inficira facijalni živac koji inerviše i kontroliše mišiće lica”, pojašnjeno je na sajtu bolnice Humanitas.

Američka Nacionalna organizacija za rijetke poremećaje (NORD) objašnjava da ova bolest pogađa podjednako muškarce i žene.

“Prema jednoj procjeni pet od 100.000 ljudi  svake godine u Sjedinjenim Američkim državama razvije RHS. Svako ko je imao vodene boginje potencijalno može razviti RHS. Međutim, većina slučajeva pogađa starije odrasle osobe, posebno one starije od 60 godina. RHS  sindrom koji pogađa djecu je izuzetno rijedak”, navodi NORD.

Kada je u pitanju povezanost RHS sa  koronavirusom jedna naučna studija je pokazala da je ova bolest  dijagnostifikovana nakon primanja Fajzerove vakcine, kako prenosi portal Postgraduate medical Journal  (PMJ)  kod jednog  zdravog muškarca koji ima 37 godine, ali nakon aktivacije zostera.

“Dva dana nakon prve doze vakcine Pfizer-BioNTech, primijetio je groznicu i bol u desnom uhu. Potom su mu se razvile vezikule u desnom uhu i kanalu, zajedno sa vrtoglavicom, tinitusom i gubitkom sluha. Žalio se na paralizu lica i utrnulost jezika”, navodi se u članku.

Dalje je objašnjeno da je RHS povezan sa varicela zoster virusom i da je Američki sistem za izvještavanje o neželjenim događajima prijavio 232 neželjena događaja koja su povezana između harper zostera i vakcine protiv koronavirusa.

“RHS je rijedak kod pacijenata mlađih od 60 godina bez prethodne istorije harper zostera. Stoga je vakcinacija protiv COVID-19 vjerovatno bila stres koji izaziva reaktivaciju varicela zoster virusa”, objašnjeno je u članku.

Kako nema dokaza da je Džastin Biber obolio od RHS-a nakon vakcinacije ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article