Američki millijarder i filantrop, mađarsko-jevrejskog porijekla, Džordž Soroš često se uz Bil Gejtsa označava zlim genijem koji stoji iza globalne zavjere koja ima za cilj uspostavljanje novog svjetskog poretka. I kada ponestane suludih ideja za kreiranje lažnih vijesti (poput recimo objave koju smo ranije pronašli na društvenim mrežma koja aludira da su Sororš i Volodimir Zelenski rođaci), preostaje samo jedno – proglasiti ga mrtvim.

„Čovjek mora da je umro 3 puta od 2020…“ navodi se na jednom Facebook profilu koji umrežen sa sličnim profilima širi istovjetan sadržaj – mahom dezinformacije, lažne vijesti a često i teorije zavjere. 

Komentar prati printscreen sa Twittera u kojem se na engleskom jeziku navodi da je, sudeći prema medijskim izvještajima, Soroš umro u Mađarskoj u 92 godini.

Ova dezinformacija zapravo i jeste krenula sa Twittera, odakle se brzo proširila. Isti nalog dan kasnije objavio je da je Soroš ipak živ.

Informaciju o smrti čuvenog milijardera nije objavio ni jedan kredibilni medij niti novinska agencija, a takva objava nije stigla ni od njegove porodice, niti bliskih saradnika ili zastupnika.

Takođe, takvu informaciju nije moguće pronaći na njegovom Twitter nalogu (gdje se sporadično oglašava – posljednji put 1.novemba), zvaničnom sajtu ili sajtu organizacije koju je osnovao – Fond za otvoreno društvo.

I ranije proglašavan mrtvim

Da ovo nije prvi put da se glavni lik u teorijama zavjera proglašava mrtvim potvrđuje i dalje dostupna objava srpskih tabloida iz 2016. godine kojom je čak otkriven i razlog Soroševe smrti.

Ovaj peh dogodio se i novinskoj agenciji Rojters koja je 2013. godine izvijestila o smrti poznatog milijardera.

Ta informacija ubrzo je demantovana od strane Soroševog portparola koji je kazao da je finansijer iz Njujorka živ i zdrav, nakon čega se novinska agencija izvinila zbog greške.

Dežurni bauk

Soroša neprestano kleveću, i to ne samo kroz pogrešna tumačenja, nego i čistim lažima, piše DW.

To ilustruju jednim primjerom: čak dvije trećine upitanih Mađara mislilo je da na parlamentarnim izborima 2018. Soroš nastupa u Mađarskoj kao kandidat – što je posljedica toga koliko često ga je mađarski predsjednik Viktor Orban spominjao u svojoj kampanji. Ali takva stranka nikad nije postojala, niti je Soroš ikada rekao da će se kandidovati na izborima.

Ime Džordža Sorosa je dobro poznato i na Balkanu.

Organizacija koju je osnovao – Fond za otvoreno društvo – pomagala je različite nevladine organizacije i nezavisne medije u bivšoj Jugoslaviji, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji od početka devedesetih.

Političari na vlasti često optužuju Soroša za destabilizaciju njihovih država – najčešće, ali ne i isključivo pred izbore, piše BBC.

No, vratimo se povodu za pisanje ovog teksta.

Da je Soroš živ potvrđuje i ažurirana Bloombergova lista koja procjenjuje njegovo bogatstvo, dok je istog dana kada su ga na Fejsbuku proglasili mrtvim objavljeno da je Soroš investirao u Teslu.

Sa poznatim američkim biznismenom krajem septembra sastao se i crnogorski premijer Dritan Abazović.

Dakle, na osnovu svega navedenog a imajući u vidu da ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili navode o smrti čuvenog “vladara iz sjenke” analizirani sadržaj ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.