Mapa u podgoričkoj školi prikazuje ruske distrikte, a ne „potkopanu federaciju“

735

Geopolitička dešavanja motivišu pojedine medije da otvoreno podržavaju određenu politiku jednog bloka a da pritom napadaju „protivnički blok“ očiglednim dezinformacijama.

Jedan od primjera za takvo djelovanje je objava portala IN4S naslovljena:

“Otkud karta Medlin Olbrajt u školi „Novka Ubović“?“

„Ovo je karta svijeta u školi u Tološima koju je finansirao Bemaks. Kartu je vjerovatno konstruisao Roćen po zamislima onog poretka koji je najavila Madlen Olbrajt. „Roćenovu kartu“ Ruske federacije kojom je bivši ambasador Crne Gore u Rusiji a sadašnji basnoslovno bogati građevinac crnogorski potkopao Rusku federaciju, isparcelisao je po mjerama Nato katastra i predstavio đacima kao novo znanje o svijetu. Ovakva indoktrinacija još nije viđena. Da li je na sceni priprema mladih militantnih generacija kojima se već sad pokazuje da su im slovenstvo, pravoslavlje i Ruska kultura neprijatelji?“, kaže se u tekstu IN4S-a.

Na mapi vidimo svjetske države, uključujući i Rusiju i odvojeno Moskovski federalni distrikt, Uralski federalni distrikt, Sibirski federalni distrikt, koji su sastavni dio Rusije.

Ipak, ne radi se ni o kakvoj mapi koju je spremio bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen niti nekadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt.

Mapa ne prikazuje „potkopanu Rusku federaciju“, kako tvrdi IN4S, već ruske federalne distrikte na koje je ova uzemlja podijeljena.

Rusija je podijeljena na osam federalnih distrikta i to Dalekoistočni, Sibirski, Uralski, distrikt Volge, Sjeverozapadni, Centralni ili Moskovski, Južni i Sjeverokavkaski.

Na mapi, između ostalog, vidimo označenu i Jakutiju koja predstavlja najveći rusku podoblast koja ulazi u sastav ove države.

Mapa, kakvu je IN4S objavio, može se kupiti na brojnim svjetskim sajtovima, poput Etsy.

Kako nije u pitanju „mapa Medlin Olbrajt“ već mapa koja prikazuje ruske podoblasti i distrikte, ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.