Fotografija ne prikazuje vojnike SS Handžar divizije kako čitaju “Majn Kampf”  

284

Nakon smrti nacističkog vođe Adolfa Hitlera, autorska prava za njegovu knjigu “Majn Kampf” (Moja borba) bila su u rukama vlade Bavarske koja dugo nije dozvoljavala kopiranje ili štampanje knjige u Njemačkoj.  

Sve do 2016, kada su istekla autorska prava vladi Bavarske, nakon čega je Hitlerov politički manifest objavljen u Njemačkoj, prvi put od 1945. godine.  

Knjiga je i dalje tema rasprava, zbog čega je i sporna fotografija dva vojnika, zabilježena u momentu dok čitaju pomenutu knjigu. U obavi je navedeno da su vojnici “iz bosanske muslimanske SS jedinice”. 

“Zabranjena istorija. Dva vojnika iz bosanske muslimanske SS jedinice čitaju Mein Kampf”, piše u Fejsbuk objavi (arhivirano ovdje). 

SS jedinica, odnosno SS Handžar divizija formirana je 1943. godine, na inicijativu jednog od idejnih tvoraca Holokausta, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Njemačkog Rajha, Hajnriha Himlera. 

On je bio zainteresovan za regrutovanje muslimanskih boraca sa Balkana, a formiranje ove divizije je bio dio šireg nacističkog pokušaja da se mobilizuju lokalne snage kako bi se borili protiv partizana i drugih otpora na teritorijama pod njemačkom okupacijom. 

Ova divizija je bila sastavljena uglavnom od muslimanskih Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, ali su je činili i neki Hrvati i drugi jugoslovenski narodi. 

Dakle, autor objave tvrdi da fotografija dva vojnika datira iz perioda Drugog svjetskog rata. 

Osim što to nije tačno, niti izvodljivo, jer detalj koji upućuje da je slika novijeg datuma je upravo izdanje knjige “Moja borba”. 

Na fotografiji, vojnici drže italijanski prevod knjige “Moja borba”, čije je prvo izdanje objavila izdavačka kuća Thule Italia 2016. godine. 

Osim toga, vrijedi napomenuti jednu istorijsku činjenicu koja demantuje da je fotografija dva vojnika nastala za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Na poleđini knjige koju vojnici drže može se uoči barkod. 

Barkod je izmišljen 1949. godine, a prvi put upotrijebljen 1974. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, par decenija nakon Drugog svjetskog rata. 

Kolege iz Faktografa su se bavile istim tvrdnjama, ukazujući u svojoj analizi da je fotografija novijeg datuma. 

Zbog činjenice da na fotografiji nisu vojnici iz bosanske SS divizije, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article